Har du en innovativ idé som gör skillnad och kan stärka utvecklingen av en hållbar gruvindustri? Tävla då om 600 000 kr för att förverkliga din idé. Tillsammans tar vi den vidare, och gör branschen och världen bättre!
I Swedish Mining Innovations årliga Innovationsidétävling söker vi innovativa idéer som kan stärka den svenska gruvindustrin. Tävlingen är en unik chans att presentera en idé och därigenom få chansen att förverkliga den. Från de ansökningar som kommer in till tävlingen tar en expertjury ut de åtta mest innovativa idéerna, vilka går vidare och presenteras inför jury och publik den 15 mars.
Vinnaren får 600 000 kr till att förverkliga sin idé!
Innovationsidétävlingen 2023 kommer att hållas i Ljusgården, Aurorum 1C i Luleå den 15 mars.
Program
10.00 Coffee and mingle
10.30 Welcome
Niclas Dahlström, Swedish Mining Innovation
10.35 New from Swedish Mining Innovation and Vinnova
Lawrence Hooey, Swedish Mining Innovation
10.50 Last year’s winner – Ida Rehnström at Flasheye
11.05 Introduction of the Innovation Idea competition
11.15 Four pitches
5 min/pitch, and 3 min/question
12.00 Mingel lunch (meet SME network manager Erik Hagenrud)
13.00 Four pitches
5 min/pitch, and 3 min/question
13.40 Swedish Mining Innovations SME network Erik Hagenrud, Swedish Mining Innovation
13.50 International opportunities – Lawrence Hooey
13.55-14.00 Closing words
Hela tävlingen inklusive pitchar hålls på engelska
Viktiga datum
15/3, Pitchevent, Innovationsidétävlingen 2023
23/3, Vinnaren meddelas och kommuniceras
Innovationsidétävlingen är öppen för dig som har en idé för en mer hållbar gruvnäring som du vill utveckla i ett svenskt SME-företag.
Mer infomation finns på: https://www.vinnova.se/globalassets/huvudsajt/sok-finansiering/regler-och-villkor/dokument/eu-definition-smf.pdf
Juryn tar hänsyn till följande kritiker vid sin bedömning.
Samtliga bidrag som har skickats in till tävlingen kommer att erbjudas uppföljande möte med Swedish Mining Innovations programkontor. Det för att tillsammans hitta nya möjligheter för utveckling, samarbeten och finansiering.
Maximalt tillåtet stöd av mindre betydelse är 200 000 euro per mottagare under de tre senaste beskattningsåren. För att räkna ut det högsta tillåtna stödet ska alla bidrag som beviljats enligt förordningen om stöd av mindre betydelse läggas ihop. I denna beräkning ska även bidrag till andra delar av koncernen räknas med.
Mer information finns på: https://www.vinnova.se/sok-finansiering/regler-for-finansiering/statligt-stod/
Resebidrag för dig som går vidare till final
Behöver du ett resebidrag för din resa till pitcheventet? Skicka ett mejl till: cathrine.svakko@swedishmininginnovation.se för mer information. Observera att det inte går att söka resebidrag i efterhand.
Även om du inte vinner eller går vidare i tävlingen och får presentera din idé inför jury och publik så går du inte lottlös från Swedish Mining Innovations Innovationsidétävling!
Samtliga bidrag som har skickats in kommer att erbjudas uppföljande möte med Swedish Mining Innovations programkontor. På mötet försöker vi hitta nya möjligheter för utveckling, samarbeten och finansiering. Det här har vi sett är ett vinnande koncept från tidigare år!
Matz Sandström, chairman of the jury.
”I am very pleased to inform you that we have expanded our jury with international members to increase the opportunity for the winners to reach an international market. Take this opportunity and submit your application!”
Finalen av årets Innovationsidétävling kommer att hållas i Ljusgården, Aurorum 1C i Luleå den 15 mars 2023.
Anmäl dig som publik här
Projektledare
Projektledare/Ordförande för juryn
Eventkoordinator / kommunikationsansvarig
Kommunikationsstrateg
Ansvarig för SME-nätverket
Ida Rehnström, COO Flasheye och
Lukas Crisp, VD och medgrundare av Radchat
Flasheye använder 3D-teknik för att upptäcka och förebygga fel och olyckor.
– Att vinna det här priset är ett kvitto på att vi gör rätt sak vid rätt tidpunkt. Prispengarna gör att vi kan gå vidare med IP och produktutveckling. Vi har höga ambitioner och planerar att skala globalt från start, säger Ida Rehnström, COO på Flasheye.
Med hjälp av radar- och sensorteknik erbjuder Radchat positionering med hög precision, i slutändan för att eliminera olyckor och göra gruvor till en ännu säkrare miljö.
– Vi är glada över att vara en av årets vinnare i konkurrens mot innovativa och drivna företag. Nu ser vi fram emot att ta nästa steg tillsammans med branschpartners, säger Lukas Crisp, VD och medgrundare av Radchat.
Hypex Bio Explosives Technology AB, “Biodegradable and Nitrate Free Civil Explosives”
Nitratfritt sprängmedel kan bli en game changer inom gruvbrytning genom att ersätta ammoniumnitrat med väteperoxid som oxidationsmedel i sprängämnet. De stora fördelarna är bla lägre utsläpp av kväveföreningar, betydligt minskat CO2 utsläpp och minskat behov av ventilation av spränggaser.
RS Solutions AB, “Bayesian Estimation of Mine Induced Seismicity (BEMIS)”
Brytning efter malm i underjordsgruvor ger upphov seismisk aktivitet. BEMIS ger snabb och exakt information om seismiska händelser, predikterar seismisk aktivitet baserat på produktionsplaner, skapar tomografiska bilder som visar förändringar i bergmassan. BEMIS självlärande algoritmer medför en god möjlighet att öka säkerheten i gruvan och samtidigt öka produktionen.
Sencept AB, ”Intelligent Radar Sensor for Autonomous Mining”
Juryns motivering: AI och intelligenta sensorer har en starkt växande betydelse för svensk gruvnärings utveckling. Sencept AB har utvecklat en 4D radarsensor som kan detektera ett föremåls läge i tre dimensioner och dessutom dess hastighet. AI används för att identifiera olika typer av objekt som maskiner och människor. Genom den här lösningen får man ökad produktivitet samtidigt som man får säkrare och attraktivare arbetsmiljö, vilket i det långa loppet bidrar till ökad jämställdhet. Positivt är också att det står ett väl sammansatt team bakom idén och att den har potential att nå en internationell marknad.
Juryns motivering: Kvicksilver är ett av de tio farligaste ämnena för mänsklig hälsa enligt WHO. Samtidigt är det ett omfattande globalt problem. Många branscher däribland gruvbranschen hanterar kvicksilver i process- och avfallsvatten. Atium AB utvecklar en mer effektiv och hållbar teknik för att selektivt rena vatten från kvicksilver med ett återanvändningsbart filter. Metoden kan rena låga koncentrationer på ett energieffektivt sätt. Idén har en stor utvecklingspotential eftersom rening av kvicksilver är ett globalt behov, och dessutom finns förutsättningar att utveckla metoden till att rena vatten från andra tungmetaller.
Juryns motivering: En innovation som för vår industri möjliggör mätning av vibrationer och chocker med hög precision och noggrannhet i utsatta och kritiska miljöer och effektiviserar design, process samt underhåll av processer och utrustning.
Motivering: En väl utförd pitch som presenterar en idé som adresserar en viktig utmaning – realtidsmätning av granulär materialfragmentering. Det vinnande laget är högt kvalificerat och idén har potential att öka både resurseffektiviteten och energieffektiviteten.
Metal Supply – Gigantgruva testar svensk teknik
Motivering: En väl utförd pitch och ett högkvalificerat team med en innovativ och potentiellt energisparande teknik som är av stort intresse för EIT Raw Materials värdekedja.