Här är Sveriges bästa innovationsidéer för en hållbar gruvdrift

2023-03-23

VAST och MycoMine – så heter bolagen bakom Sveriges bästa innovationsidéer för en hållbar gruvdrift. Det är Swedish Mining Innovations expertjury som årligen utser vinnarna genom sin innovationsidétävling som nyligen hölls i Luleå.

Årets innovationsidétävling lockade till sig rekordintresse då hela 25 bidrag kom in. Juryn valde ut åtta bidrag som fick pitcha inför dem och publik i Luleå den 15 mars. Juryn, som i år innehöll internationella medlemmar, har valt att utse två vinnare.

Matt Baida och Frida Holst, VAST. 

VAST  presenterade en ny metodik för integrering av en storskalig geomorfologisk design för hantering av bergsavfall i syfte att minimera hanteringen och skapa ett stabilt landskap som passar in i den naturliga omgivningen. Målet är att flytta avfallet endast en gång. Detta ger ökad effektivitet, minskade kostnader, minimerad föroreningsbelastning, minskade C02-utsläpp och framför allt att lämna ett säkert och naturligt utformat landskap.

– Wow! Vi är verkligen glada och ödmjuka över vinsten. Det här betyder mycket för vårt företag som strävar efter tekniska lösningar som kommer att främja digitaliseringen och automatiseringen av geomorfologisk efterbehandling. Detta hjälper oss att rikta branschens strålkastarljus mot geomorfologisk design, vilket förhoppningsvis kommer att bli en katalysator för företag att anta metoden och förstå dess fördelar, säger Frida Holst, medgrundare VAST.

Björn Ohlsén, Magnus Ivarsson, Kristoffer Palmgren och Oona Snoeyenbos-West (på skärmen) 

MycoMine presenterade en idé för att extrahera koppar från gruvavfall med hjälp av svampar. Metoden förväntas ha en stor betydelse för att minska utsläpp av metaller från gruvverksamhet vilket är viktigt för att uppnå en långsiktigt hållbar gruvnäring.

-Jag är väldigt glad och stolt över teamet bakom MycoMine för allt hårt arbete som har lett fram till detta. Priset kommer att göra det möjligt för oss att utveckla ett kostnadseffektivt och hållbart system för mycoremediering (svampbaserat koncentrat) av Cu och på sikt även andra element som REE. Med detta pris får vi en möjlighet att göra skillnad för miljön och för hållbar gruvdrift säger Magnus Ivarsson, vd MycoMine.

Matz Sandström, Swedish Mining innovation tillika juryns ordförande är imponerad över tävlingsbidragens variation och höjd.
– Det var väldigt hög kvalitet på samtliga åtta pitchande bidrag, därför känns det roligt att även i år kunna utse två vinnare. Båda vinnarna presenterade idéer som på olika sätt bidrar till en hållbar och långsiktig gruvnäring. Det ligger helt rätt i tiden och vi ser fram emot att se hur de utvecklar sina innovativa idéer vidare.

1 200 000 till utveckling
De båda vinnande företagen har nu möjlighet att få finansiering med 600 000 kronor var, genom att starta ett projekt för att ta sin innovativa idé vidare med finansiering från Vinnova.

Samtliga som deltog i tävlingen kommer att få hjälp från Swedish Mining Innovation med att hitta vägar att ta sin idé vidare, exempelvis genom programmets öppna utlysning eller direkt med ett industribolag.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Innovationsidétävlingen

Åtta pitchande innovativa idéer, vem vinner? Hög energi och goda idéer under pitcheventet i Luleå förra veckan. Nu är det dags för juryn att ta beslut om, inte bara en vinnare utan vilka…

2023-03-23

Premiär för SME-nätverket

Nu har Swedish Mining Innovations SME-nätverk lanserats. Syftet med nätverket är att skapa en innovationsarena som leder till möten mellan de större gruvbolagen och de små och medelstora företagen i hela landet. Kaunis…

2023-03-14

Möt juryn!

– Innovation Idea Competition Här är våra tio jurymedlemmar som kommer lyssna till och bedöma de åtta pitchande idéerna på onsdag: Matz Sandström, Project Manager at Swedish Mining Innovation (Chairman of the jury)…

2023-03-13