Hybrit är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2021

2021-11-15

Hybrit är en av finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2021 för världens första vätgasreducerade järnsvamp. Vi fick några ord med Lars Ydreskog från LKAB som är styrelseledamot i Hybrit.

Grattis, Hybrit är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2021! Hur känns det?

Mycket bra! Ödmjuk, men tycker ändå att Hybrit är värda att vara finalister efter de framgångar som har gjorts – först i världen med fossilfritt stål.

Berätta lite om Hybrit-tekniken och världens första vätgasreducerade järnsvamp.

Det här är målmedveten och innovativ forskning för att med grön vätgas reducera syret i järnmalmen och få fram fossilfri järnsvamp med en metalliseringsgrad på 95 %. Det här är oerhört viktigt då nuvarande värdekedja för stål släpper ut mer än 7 % av världens totala koldioxidutsläpp, med Hybrit-tekniken samt elektrifiering av LKAB:s framtida gruvor och förädling blir det nära 0 i koldioxidutsläpp.

Vad är det som gör det här så unikt?

Det unika i satsningen är samarbetet mellan LKAB, Vattenfall och SSAB för att utveckla en fossilfri värdekedja från gruva, förnyelsebar el till färdigt stål.

Berätta, vad är på gång runt Hybrit just nu?

Just nu är det fullt fokus på kampanjer i pilotanläggningen med direktreduktion med vätgas för att identifiera den optimala processen samt byggande av vätgaslager under jord. Med de positiva resultaten från Hybrit avser ägarbolagen att via en demo fortsätta att industrialisera i stor skala. LKAB:s strategi är att ställa om produktionen till fossilfri järnsvamp.

Grattis igen! 


Läs mer

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Färdplan som finalist i Swedish Mining Innovation Award 2021

Gruvbranschens färdplan för biologisk mångfald, Mining with nature är en av finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2021. En lite annorlunda finalist gentemot övriga mer tekniska innovationer men ett väldigt inspirerande initiativ där…

2021-11-15

Retenua är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2021

Foto: Rafael Mosberger och Henrik Andreasson, Retenua, upphovsmännen bakom emitrace® Retenua är en av finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2021 för sin robusta lösning emitrace® som ökar säkerheten under jord med hjälp av…

2021-11-12

Här är finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2021

Nu står det klart vilka som är de tre finalisterna i årets Swedish Mining Innovation Award. Priset som delas ut av det nationella strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation belönar en innovation eller ett…

2021-11-10