Retenua är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2021

2021-11-12

Foto: Rafael Mosberger och Henrik Andreasson, Retenua, upphovsmännen bakom emitrace®

Retenua är en av finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2021 för sin robusta lösning emitrace® som ökar säkerheten under jord med hjälp av IR-kamera och smart AI-driven visionsteknologi. Vi fick några ord med Rafael Mosberger som är VD på Retenua.

Grattis Rafael, ni är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2021 med er innovation! Hur känns det?

Det känns jättebra, såklart, och det är inspirerande att veta att industribranschen lägger märke till det arbete vi har gjort under de senaste åren.

Berätta lite om er innovation.

Produkten emitrace® är ett nytt innovativt assistanssystem för tunga industrifordon som varseblir arbetare runt mobila maskiner för att uppmärksamma föraren om potentiella påkörningsrisker. Lösningen hjälper industriföretag att förbättra säkerheten runt tunga fordon och förebygga olyckor där arbetare kan bli påkörda.

Vad är det som gör er lösning så unik?

Det unika med lösningen är robustheten och tillämpligheten av metoden. Vanliga kamerasystem kräver en viss grad av belysning för att detektera människor i bildrutan med hjälp av smarta algoritmer. I underjordsgruvor varierar belysningen dock väldigt mycket, likadant ovanjord när fordon används nattetid. Vi har utvecklat vår produkt med just de utmaningarna i fokus och har därför kommit på en lösning som skiljer sig tydligt från annat som finns på marknaden idag.

Varför är det en viktig innovation?

Säkerhet och arbetsmiljö är ett mycket viktigt tema som står högst på agendan i Europas gruvbransch. För att förbättra säkerheten vid körning av tunga industrifordon behövs teknik som klarar av de utmaningar som gruvmiljöer medför. Och just med fokus på den aspekten har vi skapat en teknik som har potentialen att göra en rejäl skillnad i förhållande till tidigare lösningar. I framtiden kommer smart teknik för persondetektering bli ännu viktigare då branschen visar en tydlig trend mot mer autonom drift där mobila maskiner måste kontinuerligt ha koll på personer och objekt i omgivningen.

Vad händer annars hos Retenua just nu?

Vi jobbar på flera spår, både för att vidareutveckla tekniken som vi blivit nominerade för, men även med annan sensorteknik såsom radar och lidar som används för lokalisering, navigering eller hinderdetektering vid körning av autonoma fordon i gruvor. Vårt team utvecklar smarta algoritmer som ligger i framkant när det gäller att tolka och förstå sensordata och extrahera värdefull information från det.

Och slutligen, hur ser ni på framtiden?

I samband med digitaliseringen och trenden till mer autonom drift ökar behoven av smarta sensorsystem och robusta AI-lösningar kontinuerligt. Hos Retenua är vi taggade att bidra aktivt till den utveckling av branschen och se till att nya lösningar gör maximal nytta för samhället.

Grattis igen Retenua!


Läs mer

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Här är finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2021

Nu står det klart vilka som är de tre finalisterna i årets Swedish Mining Innovation Award. Priset som delas ut av det nationella strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation belönar en innovation eller ett…

2021-11-10

Vitallis Chipakwe

Hello there Vitalis Chipakwe, who just took his licentiate degree in mineral processing!

A few weeks ago Vitalis Chipakwe took his licentiate degree with his thesis ”Comparative Study of Chemical Additives Effects on Dry Grinding Performance”. Vitalis is a member of Swedish Mining Innovation’s PhD student…

2021-11-02

Nytt strategiskt projekt utvecklar lösningar för att minska renpåkörningar

Sattajärvi sameby och Kaunis Iron är initiativtagare till det strategiska projektet Hållbara, säkra transporter i renskötselområde där de tillsammans med LKAB och Luleå tekniska universitet testar innovativa lösningar för att kunna minska problemet…

2021-10-27