Cybersäkerhetens roll i gruvindustrin

2023-05-29

Under förra veckans Mining Lunch togs ämnet cybersäkerhet i gruvindustrin upp. Fyra av de hetaste ämnena i branschen diskuterades: Geopolitik, hotbilder, digital transformation och cybersäkerhet.

Eventet arrangerades av Swedish Mining Innovation tillsammans med AI Impact Lab och lockade ett 50-tal deltagare, varav hälften via zoom. Markus Küchler på Epiroc och Olle Ytterberg på Combitech gav sin syn på ämnena geopolitik, hotbilder, digital transformation och cybersäkerhet.

Håkan Tyni på LKAB presenterade sedan ett cybersäkerhetsperspektiv på att vara mottagare av olika digitala ekosystem.

– I takt med att gruvan blir allt mer digitaliserad och autonom så är det här ett område som blir mer och mer angeläget. Maskiner i gruvan är utrustade med sensorer som samlar in stora mängder data som används bland annat för att optimera verksamheten samt utveckla och förbättra maskinerna, hur data används, delas och lagras och att detta görs på ett säkert sätt är därför viktigt, säger Lotta Sartz, projektledare på Swedish Mining Innovation och Örebro universitet.

Eventet avslutades med en längre diskussion och frågor.


Foto: Jesper Eriksson

 

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Innoavtion, samverkan och den gröna omställningen i fokus på årets konferens

140 personer samlades på årets Swedish Mining Innovation and Research Day där temat var Enabling innovation for a sustainable future. Dagen kom att handla om hur Sverige möjliggör den gröna omställningen och skapar…

2023-05-09

The role of mining in society and the role of society in mining

Doktorandnätverket reser norrut! Idag startade vår tredagars workshop på temat: The role of mining in society and the role of society in mining. Med på resan är 22 PhD studenter från Örebro universitet, Luleå…

2023-04-19

Här är Sveriges bästa innovationsidéer för en hållbar gruvdrift

VAST och MycoMine – så heter bolagen bakom Sveriges bästa innovationsidéer för en hållbar gruvdrift. Det är Swedish Mining Innovations expertjury som årligen utser vinnarna genom sin innovationsidétävling som nyligen hölls i Luleå….

2023-03-23