The role of mining in society and the role of society in mining

2023-04-19

Doktorandnätverket reser norrut! Idag startade vår tredagars workshop på temat: The role of mining in society and the role of society in mining. Med på resan är 22 PhD studenter från Örebro universitetLuleå tekniska universitetUppsala universitet och Kungliga Tekniska högskolan.

Dag 1
Dagen startade på  Luleå tekniska universitet och deltagarna fick lyssna på Professor Dag Avango som gav en historisk bakgrund till gruvindustrin i regionen. Anna Kumpula, Ordförande på Georange gav oss historia om Pajala-gruvan: om hur allt startade, slutet för gruvan och hur den några år senare återuppstod.

🚌Efter det åkte vi till Boliden’s Aitik-gruva i Gällivare kommun med buss. Där fick vi lyssna till Anders Forsgren och Sture Holmgren som pratade om hur företaget interagerar och samverkar med samhället. Dagen avslutades med en spännande resa ner i dagbrottet. Kvällen och natten spenderas i Kiruna kommun och vi ser fram emot fler spännande besök och nya insikter under morgondagen!

 

Dag 2
Den andra dagen på turen startade 540 meter under jord i LKAB’s besöksgruva. Jenny Greberg och Erik Sundqvist berättade om företagets utmaningar och möjligheter kopplade till den gröna omställningen. Anna Skogh arbetar med LKAB´s sponsring och företagets sociala ansvar för att stärka varumärket och hon berättade för oss om hur de bidrar till ett attraktiva samhällen i regionen.

Efter lunchen åkte vi till  Jukkasjärvi och Mikael Dahlberg gav oss en intressant föreläsning om ICEHOTEL s historia och vikten av turismverksamhet samt samverkan med gruvindustrin. Vi fick även insyn i den samiska kulturen. Först från Ylva Sarri som gav oss ett personligt samiskt perspektiv på naturen och renskötseln och efter det fick vi en guidad tur på Nutti Sámi Siida AB  utomhus-museum och så fick vi mata renarna. Dagen avslutades med en traditionell samisk tvårätters måltid som var utsökt!

 

Dag 3
Den tredje och avslutande dagen av resan började med ett spännande sammanfattning av Kirunas historia inklusive den pågående flytten av Kiruna stad samtidigt som gruvan expanderas.

Clara Nyström är Kiruna kommun kulturarvshandläggare och ser efter det kulturella arvet i Kiruna. Genom hennes arbete bevaras Kirunas historia och gruvans effekter på olika sätt. Hon berättade om hur man idag kan hitta och känna den gamla Kirunas historia i det nya centrumet.  Efter det berättade Anders Lundqvist, hållbarhetschef på Copperstone Resources AB om deras arbete med att återöppna Viscaria-gruvan och hur det kan komma att påverka Kiruna och hur de i sin tur påverkas av samhället.

🚌 Innan vi klev på bussen igen summerade vi dessa tre dagar tillsammans och här är några citaten:

💬 “I have understood the importance of having the whole picture. What has happened historically, the culture, the social aspects. To understand it not only from an engineering perspective, but also from a human perspective”.

💬 “All stakeholders have different perspectives when they look at a specific issue, you have to take that with you. It has been very valuable to be involved in these days and hear all the different perspectives”.

⭐️ Stort tack till alla deltagare, företagen som tog emot oss och alla talare som delade sina perspektiv.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Här är Sveriges bästa innovationsidéer för en hållbar gruvdrift

VAST och MycoMine – så heter bolagen bakom Sveriges bästa innovationsidéer för en hållbar gruvdrift. Det är Swedish Mining Innovations expertjury som årligen utser vinnarna genom sin innovationsidétävling som nyligen hölls i Luleå….

2023-03-23

Innovationsidétävlingen

Åtta pitchande innovativa idéer, vem vinner? Hög energi och goda idéer under pitcheventet i Luleå förra veckan. Nu är det dags för juryn att ta beslut om, inte bara en vinnare utan vilka…

2023-03-23

Premiär för SME-nätverket

Nu har Swedish Mining Innovations SME-nätverk lanserats. Syftet med nätverket är att skapa en innovationsarena som leder till möten mellan de större gruvbolagen och de små och medelstora företagen i hela landet. Kaunis…

2023-03-14