Från en innovativ idé till ett framgångsrikt företag

2024-01-18

2021 var RockSigma (tidigare RS Solutions) en av de två vinnarna i Innovation Idea Competition. De vann med sitt helautomatiska och självlärande beräkningssystem, BEMIS, som ger snabb och korrekt information om seismiska händelser, förutsäger seismisk aktivitet baserat på produktionsplaner och skapar tomografiska bilder som visar förändringar i bergmassan.

Hur uppstod idén om BEMIS?
– Det hela började för mer än 10 år sedan, med forskning och utveckling på LKAB, där våra grundare Wille Törnman och Jesper Martinsson forskade på metoder och algoritmer för att bearbeta data, insamlade av de mätsystem som installerades i gruvorna i Kiruna och Malmberget mellan 2007 och 2010. Att söka till Innovationsidétävlingen var då helt logiskt, eftersom en vinst skulle öppna en unik möjlighet att ta nästa steg i utvecklingen av företaget, säger Emil Svanberg, VD på RockSigma.

Förutom att vinna idétävlingen har RockSigma ansökt om och fått vårt Internationaliseringsbidrag som gjorde det möjligt för dem att delta i Sweden-Canada Innovation Days i Montréal och Sweden-USA Mining Days i Tucson, i oktober 2023.

Hur har Swedish Mining Innovation och vår verksamhet bidragit till den fortsatta utvecklingen av era idéer och till bolaget?
– Mest framträdande hittills var vårt deltagande på Sweden-Canada Innovation Days och gruvdelegationen till Tucson, Arizona, tidigare i höstas. Vi fick ekonomiskt stöd för att hjälpa till med resekostnaderna. Utan stödet hade vi förmodligen inte deltagit och vår strategi mot de nordamerikanska marknaderna hade lagts på is.

RockSigma – Ett av Sveriges 33 bästa startupbolag enligt NyTeknik. De utvalda bolagen bedöms vara innovativa, ha skalbara affärsmodeller och ha potential att växa snabbt på den svenska och globala marknaden. Inte bara RockSigma utan även två andra vinnare av Swedish Mining Innovation Idea Competition kom med på listan 2023!“The fact that RockSigma, Flasheye and Hypex Bio are all included on the prestigious 33-list and are also previous winners of the Swedish Mining Innovation Idea Competition is a great success for the companies of course, but also for the Swedish mining cluster, the work in our SME-network and for the program. We are more than happy being able to support their work in the mining sector.”

Niclas Dahlström, Senior Project Manager, Swedish Mining Innovation.

 


Hur ser framtiden ut?
Under de närmaste veckorna stänger vi en första investeringsrunda för att tillhandahålla de finanser som behövs för att driva vår tillväxt. Att vara med på 33-listan hjälper verkligen! På kort sikt är våra strategiska mål fokuserade på att stänga affärer med gruvor i Australien, där vår första kampanj har fokuserats. Därefter kommer vi på lite längre sikt även att etablera oss på den kanadensiska marknaden. Vi arbetar främst direkt med gruvoperatörer, men över tid förväntar vi oss att samarbetet med partners kommer att öka vår exponering och kapacitet mot marknaderna. För att hantera denna ambitiösa plan kommer vi att utöka vårt team med upp till 10-12 personer under de kommande tre till fyra åren.

RockSigmas framgångssaga började med en innovativ idé och de bidrar nu kontinuerligt till gruvsektorn med ambition, innovation och teknik för framtiden. Inspirerande!

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

INNOVATIONSDRIVARE

Studenter hjälper till att lösa verkliga fall på temat: Mining Innovation

”LTU Business Summer” är ett sommarprogram som genomförs grundligt LTU Business i samarbete med Swedish Mining Innovation där studenter hjälper till att lösa verkliga case på temat: Mining Innovation. Sedan 2020 har sommarprogrammet…

2024-01-18

SAMHÄLLSHÅLLBARHET

70% färre dödade renar i trafiken per år

Det är det fantastiska resultatet av projektet Säkra och hållbara transporter i renskötselområde, som genomförts av Sattajärvi Sameby i samarbete med Kaunis Iron, LKAB, LTU och Trafikverket. Sedan brytningen i Kaunisvaara gruva återupptogs…

2024-01-18

FRAMTIDA TEKNOLOGI

Omvandla gruvrester till värdefulla produkter

Förstudie – En av miljöutmaningarna inom gruv- och metallindustrin är anrikningssanden och gipsavfallet, som på grund av dålig hantering kan leda till sur gruvdränering. Syftet med projektet var att utveckla och validera en…

2024-01-18