Mining Safari in Bergslagen

2023-09-27

Student Tour 2023 ägde rum den 11–14 september i Bergslagen. På resan välkomnade vi svenska och internationella studenter från olika universitet runt om i Sverige. Det främsta syftet med att organisera resan är att visa upp möjligheterna inom industrin och att locka unga yrkesverksamma till branschen.

Dag 1: Epiroc – en introduktion till innovation
Resan började på Epiroc i Örebro, där studenterna fick kunskap om projekt som Epiroc är involverade i och samarbetsmöjligheterna inom strategiska projekt. De fick också en inblick i Epirocs vision och deras hängivna arbete för att förverkliga den.

En höjdpunkt under dagen var Epirocs arbete med Virtual Reality-upplevelser (VR). Studenterna fick den unika möjligheten att utforska Epirocs VR-miljöer, en upplevelse som de verkligen uppskattade.

Dag 2: Besök i underjordsgruva hos Boliden Garpenberg
Dag två inleddes med ett besök på Blötberget, där vi fick chansen att träffa Ronne Hamerslag, VD för Nordic Iron Ore. Ronne diskuterade de möjligheter och utmaningar som är förknippade med att återöppna en gruva.

Resten av dagen tillbringades på Boliden Garpenberg. Under besöket fick studenterna åka under jord och utforska Bolidens anläggning och de fick även en rundtur i anrikningsverket, där flotationsprocesser utförs. För vissa studenter var detta deras första upplevelse under jord, en minnesvärd höjdpunkt på resan!

Dag 3: ABB och Zinkgruvan Mining – en dag med insikter
Dagen började med ett besök på ABB i Västerås, där studenterna fick en översikt över ABB:s kärnverksamhet och mer information om automatisering inom gruvdrift under jord.

Därefter besökte vi Zinkgruvan, där Anja Hagerud, chef för gruvteknik, passionerat delade med sig av Zinkgruvans historia, värderingar och geologiska insikter. Dagen fortsatte med en bussresa för att utforska deras gruvdammar i området.

Dag 4: Mining@ORU – Inspiration till innovation inom gruvsystem
Den sista dagen av resan besöktes Mining@ORU på Örebro Universitet. Årets konferens innehöll presentationer som visade de senaste framstegen inom gruvsystem. Den lyfte också fram nya satsningar inom vätgas- och bränslecellsteknik, kritiska metaller, cirkularitet och sekundära råmaterial.

Student Tour 2023 var en lyckad resa som gav studenterna en inblick i gruvsektorn och de möjligheter som den erbjuder. När resan avslutades hade deltagarna fått en ny förståelse för branschen och en känsla av entusiasm inför framtiden.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Studenter hjälper till att lösa verkliga fall inom temat: Mining Innovation

LTU Business Sommarprogram i samarbete med Swedish Mining Innovation. I 9 veckor har 18 studenter arbetat i par som affärsutvecklare på heltid. Utifrån deras profil matchade LTU Business studenterna till ett uppdrag. Uppgiften…

2023-09-06

Cybersäkerhetens roll i gruvindustrin

Under förra veckans Mining Lunch togs ämnet cybersäkerhet i gruvindustrin upp. Fyra av de hetaste ämnena i branschen diskuterades: Geopolitik, hotbilder, digital transformation och cybersäkerhet. Eventet arrangerades av Swedish Mining Innovation tillsammans med…

2023-05-29

Innoavtion, samverkan och den gröna omställningen i fokus på årets konferens

140 personer samlades på årets Swedish Mining Innovation and Research Day där temat var Enabling innovation for a sustainable future. Dagen kom att handla om hur Sverige möjliggör den gröna omställningen och skapar…

2023-05-09