Ny utlysning – 24 miljoner till att accelerera Sveriges gröna omställning

2022-05-12

Den 12 maj öppnar Swedish Mining Innovation en ny utlysning med 24 miljoner kronor i potten till att utveckla innovationer som möjliggör samhällets behov av hållbart framställda metaller och mineral.  

Utlysningen finansierar kortare förstudier, fullskaliga innovationsprojekt eller pilot- och demoprojekt, vilka ska adressera de utmaningar som definierats i branschens strategiska forsknings- och innovationsagenda. Särskilt fokus för årets utlysning är innovationer för att minska miljöpåverkan från gruvavfall inklusive produktion från sekundära resurser.

– I framtiden ska svensk gruv- och metallutvinnande industri vara ett nav i den cirkulära ekonomin. En av utmaningarna för att det ska bli verklighet är att minska miljöpåverkan och hitta nya användningsområden för biprodukter som idag betraktas som avfall, säger Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation.

Utlysningen som omfattar en finansiering på 24 miljoner kronor kräver medfinansiering med samma summa från partners, vilket kommer att resultera i innovationsprojekt för upp till 48 miljoner kronor.

Utlysningen som öppnar den 12 maj har sista ansökningsdag den 10 november 2022. Ansökningarna kommer att bedömas av en internationell bedömargrupp, och beslut om vilka projekt som får medel fattas i slutet av februari.

Läs mer om utlysningen här.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Lovande resultat från samverkansprojekt som ger färre påkörda renar

Under ett normalår dör ungefär 60 av Sattajärvi samebys 1300 renar på en vägsträcka väster om Pajala, delvis på grund av omfattande malmtransporter. I ett projekt finansierat av Swedish Mining Innovation vill samebyn…

2022-04-28

Tävla med din idé för mer hållbara gruvor – vinn 600 000 SEK!

Nu har vi öppnat årets Innovationsidétävling! Skicka in ditt tävlingsbidrag senast 17 maj. Var med och forma morgondagens hållbara industri – och vinn 600 000 kr! Har du en innovativ idé som gör…

2022-03-07

Jenny Greberg, Programdirektör

Svemin och Jernkontoret uppmärksammar kvinnor i gruv- och stålbranscherna

Svemin och Jernkontoret har just släppt listan ”40 över 40” för att uppmärksamma och synliggöra kvinnor i gruv- och stålbranscherna, och lyfta den kunskap och erfarenhet som de bidrar med. Swedish Mining Innovations…

2022-03-04