Lovande resultat från samverkansprojekt som ger färre påkörda renar

2022-04-28

Under ett normalår dör ungefär 60 av Sattajärvi samebys 1300 renar på en vägsträcka väster om Pajala, delvis på grund av omfattande malmtransporter. I ett projekt finansierat av Swedish Mining Innovation vill samebyn tillsammans med Kaunis Iron, LKAB, LTU och Trafikverket hitta en lösning för att minska antalet olyckor. Resultatet av en nyutvecklad metod är lovande, under pilotsäsongen har enbart åtta renar dött.
– Vi måste hitta lösningar för olika näringar att existera tillsammans. Det går om man vill, säger Johny Lantto, ordförande i Sattajärvi sameby.

Under snömånaderna oktober-april söker sig Sattajärvi samebys renar ner till hedarna runt väg 395 strax norr om Pajala för att leva på den renlav som växer där. Vägen är vältrafikerad, sedan 2018 även av ett hundratal dagliga lastbilstransporter som kör järnmalmskoncentrat från Kaunisvaara-gruvan till järnvägsterminalen i Svappavaara.

– Varje kollision innebär försäkringsärenden och kostnader för alla inblandade. Det kan vara traumatiskt för föraren, dessutom finns en risk att han eller hon väjer och råkar ut för en ännu värre olycka. Vi och Kaunis började prata om vad som går att göra som inte innebär att vi sätter upp stängsel och skapar en barriär för djurlivet, berättar Johny.

Så går det till

Idén som projektgruppen ville testa går ut på att leda bort renarna från vägen till en inhägnad utfodringsplats, med hjälp av en renskälla.

– Renarna kopplar ljudet från renskällan till mat och söker sig till den. Väl på plats i inhägnaden samlas de upp och körs till en vinterhage i Mukkakangas. En skillnad är att vi nu börjar processen två månader tidigare än vanligt, så snart renarna börjar anlända på hedarna, förklarar Johny.

Att utfodra renarna tidigare innebär en extra kostnad som Kaunis iron täcker i projektet.

– Vi tittar på vad detta innebär för minskade direkta och indirekta kostnader för gruvbolagen när olyckorna blir färre.

Lovande resultat

Projektgruppen har precis fullgjort sin första säsong och projektet kommer att fortgå ytterligare ett år. Resultatet är lovande.

– Förra året trafikdödades 42 renar, och i år var det bara åtta. Jag är supernöjd med resultatet, det är jättekul, säger Johanna Finnholm, projektledare och renägare i samebyn.

– Vi hoppas på ett lika bra resultat nästa år. Det blir tryggare och bättre för allihop, renägarna och gruvbolagets medarbetare men även för de andra trafikanterna som färdas längs vägen.

Även Johny är nöjd:

– Ett år är normalt en kort tid för att dra slutsatser, men vi ser att det går i den riktning vi önskar. Får vi möjlighet att göra det här ett antal år får vi se vad det långsiktiga resultatet blir. Vi är väldigt hoppfulla att det här kommer att fungera och bli en bra lösning, säger han.

Samarbete nyckeln till samexistens

Johny Lantto menar att samarbetet är nyckeln till att möjliggöra en fungerande samexistens.

– Vi kommer inte ifrån att det finns olika intressen vad gäller markanvändningen. Vi kan inte fastna i att bara lyfta problem från våra respektive håll. Vi måste hitta metoder och lösningar för olika näringar att existera tillsammans. Det går om man vill. Nu arbetar vi fram en metod för att få det att fungera här, men den ska också kunna användas på andra ställen, av andra samebyar och verksamheter.

Om projektet

Sattajärvi sameby ansökte om och fick beviljad finansiering på 650 000 kronor för projektet ”Hållbara, säkra transporter i renskötselområde”.

För att kunna sprida lärdomarna från projektet kommer Luleå tekniska universitet att leda arbetet med att samla in, sammanställa och analysera resultaten.

Ta del av fler projektresultat och information om kommande projektutlysningar på swedishmininginnovation.se. Du kan även följa oss på LinkedIn.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Tävla med din idé för mer hållbara gruvor – vinn 600 000 SEK!

Nu har vi öppnat årets Innovationsidétävling! Skicka in ditt tävlingsbidrag senast 17 maj. Var med och forma morgondagens hållbara industri – och vinn 600 000 kr! Har du en innovativ idé som gör…

2022-03-07

Jenny Greberg, Programdirektör

Svemin och Jernkontoret uppmärksammar kvinnor i gruv- och stålbranscherna

Svemin och Jernkontoret har just släppt listan ”40 över 40” för att uppmärksamma och synliggöra kvinnor i gruv- och stålbranscherna, och lyfta den kunskap och erfarenhet som de bidrar med. Swedish Mining Innovations…

2022-03-04

195 miljoner till hållbar gruvinnovation

Nu startar 26 nya forsknings- och innovationsprojekt för ökad hållbarhet och konkurrenskraft i den svenska gruv- och metallutvinnande industrin. Projekten är resultatet av innovationsprogrammet Swedish Mining Innovations årliga utlysning med finansiering från Vinnova….

2022-02-28