Säg hej till vår nya Programdirektör!

2023-01-17

Vi är stolta över att kunna presentera Charlotte Andersson som vår nya programdirektör. Charlotte är professor i processmetallurgi och började sin nya tjänst den 1 januari 2023.

Hej Charlotte, välkommen och grattis till din nya tjänst som Programdirektör för Swedish Mining Innovation. Hur har din första vecka på jobbet varit?
-Tack så mycket! Känns väldigt roligt efter denna första vecka som har varit väldigt intensiv. Swedish Mining Innovation har alltid aktiviteter på gång och nya idéer att genomföra.

Det är inte första gången du är programdirektör för SMI. Du har ju haft den här rollen tidigare. Har något förändrats sedan förra gången?
-Förra gången var programmet precis påbörjat och många av aktiviteterna och projekten hade precis börjat. Nu ser vi resultaten. Både från projekten men också den effekt programmet har haft på innovationssystemet som helhet.

Senast kommer du från en tjänst som biträdande professor i processmetallurgi , avdelning mineralteknik och metallurgi vid Luleå tekniska universitet, men du har också gjort andra saker. Berätta för oss om din bakgrund!
-Min bakgrund är materialvetenskap och kemisk teknik, men sedan jag disputerade har jag varit aktiv inom metallurgi- och gruvsektorn både inom den akademiska världen och industrin.

Vad kommer att vara huvudfokus för programmet under de kommande åren?
-Råvaruförsörjningen i kombination med den gröna omställningen är för närvarande en kritisk fråga i Europa, vilket i sin tur medför nya utmaningar och möjligheter för gruv- och metallsektorn där innovationssystemen naturligtvis spelar en viktig roll. Fokus kommer naturligtvis också att ligga på att visa alla resultat och hur de hittills har förbättrat sektorn och skapat en mer hållbar industri.

Vad ser du mest fram emot?
-Det är svårt att välja, men jag ser verkligen fram emot att se alla resultat hittills och programmets effekter!


Fem snabba med Charlotte

Växte upp: På landsbygden i närheten av Karlskrona nere i södra Sverige
Familj: Man och barn
Favoritmetall eller mineral: Magnetit Fe3O4, så enkel och komplicerad på samma gång
Bästa sida: It would be that I get engage in different questions easily and also engage others
Sämsta sida: Haha, är det någon som svara ärligt på denna fråga? En egenskap som jag tror att många forskare har gemensamt är att de har lätt för att bli lite rastlösa, men jag tror att det är något som blir bättre med åren.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Poddserie om gruvdrift och hållbara samhällen

I den här poddserien djupdyker vi i frågor kring svensk gruvdrift, hållbara samhällen, cirkuläritet och innovation. Under fyra avsnitt får du lyssna till experter som går in på olika områden längs hela värdekedjan. …

2023-01-17

Busstur genom gruvnäringen i Bergslagen

Den två dagar långa bussresan genom Bergslagen ägde rum i december. Resan var en del av projektet ”Nationellt nätverk för gruvkommuner” som delvis finansieras av oss. Syftet med projektet är att stödja kommunerna…

2023-01-17

Nioårsutvärdering och jämställdhet i branschen

I slutet av 2022 publicerades nioårsutvärderingen av vårt program. Författarna Helen Andréasson och Erik Cederberg från Sweco presenterade en sammanfattning av rapporten vid ett webbinarium arrangerat av Vinnova, den 16 december 2022. Slutsatsen…

2023-01-16