Nioårsutvärdering och jämställdhet i branschen

2023-01-16

I slutet av 2022 publicerades nioårsutvärderingen av vårt program. Författarna Helen Andréasson och Erik Cederberg från Sweco presenterade en sammanfattning av rapporten vid ett webbinarium arrangerat av Vinnova, den 16 december 2022. Slutsatsen visar att ”Swedish Mining Innovation som program använder resurserna både klokt och strategiskt”. …”Sedan sexårsutvärderingen har programmet gjort en konstruktiv och positiv resa när det gäller att göra förändringar”.

Ett viktigt resultat som lyftes fram i utvärderingen var vårt arbete med inkluderande innovation och jämställdhet som vi tar hänsyn till i vårt dagliga arbete. Det är mycket viktigt för oss, men det är också viktigt för industrin och för världen i stort, för den delen. Vi rekommenderar alla som söker finansiering med programmet att gå en digital kurs om jämställdhet och inkluderande innovation som vi beställt och som tagits fram av experter på RISE.

Hittills har det visat sig vara en uppskattad funktion som många har funnit värdefull när de arbetat med sin applikation. Därför blev vi så glada när utvärderingen kom fram till att vi utmärkte oss extra mycket på det området. I rapporten står det,

Programmet har sedan starten arbetat övergripande och framgångsrikt med jämställdhet. Ett tydligt resultat av det arbete som genomförts är att projektportföljen som helhet har uppnått 40 procent kvinnliga projektledare, Vilket är imponerande med tanke på den annars mansdominerade branschen, och fortsätter: ”Programkontoret var tidigt ute med att utbilda sig i att skriva inkluderande program- och utlysningstexter och har sedan dess på olika sätt arbetat för att främja inkluderande innovation”.

Lawrence Hooey, tillförordnad programdirektör under 2022 säger: ”Vi är mycket stolta över resultatet av den 9-åriga utvärderingen. Ett stort tack till alla i programkontoret, till alla våra partners och våra finansiärer – som tillsammans har gjort Swedish Mining Innovation till en succé.

Om du är intresserad av att läsa hela rapporten, klicka här! :


Om plattformen – Jämställdhet i branschen

Gruvnäringen är en viktig del av samhället och påverkar de normer som finns både inom och utanför gruvans verksamhet. Genom att anlägga ett normkritiskt och genusmedvetet perspektiv vill Swedish Mining Innovation och RISE, Research Institutes of Sweden skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar industri som upprätthåller global konkurrenskraft genom att attrahera kompetens från både kvinnor och män.

We want to increase the knowledge and willingness of the projects to work more inclusively to speed up innovation, create attractive workplaces and at the same time contribute to gender equality and diversity in projects financed by the Swedish Mining Innovation.

Read about the platform here!


 

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Ansök till vår Innovationsidétävling – Pitchevent 15 mars

Chans att vinna 600 000 kr! Har du en innovativ idé som stödjer en mer hållbar gruvdrift? Förutom våra mycket kompetenta svenska jurymedlemmar kan vi även meddela att juryn i år även kommer…

2023-01-11

God Jul & Gott Nytt År

Med bara några dagar kvar till julafton önskar programkontoret våra följare och vänner en härlig jul och gott nytt år.  Vi vill tacka alla för ett fantastiskt 2022. Nästa år händer mycket spännande…

2022-12-21

Anmäl dig till Mining@ORU 2022

Välkommen till Mining@ORU 2022, ett event av Swedish Mining Innovation och AI Impact Lab. Eventet bjuder på intressanta föreläsningar om innovation, forskning och samarbetsprojekt inom gruvnäringen. Eventet är ett bra tillfälle för att…

2022-08-23