Simon Larsson (handledare), Albin Wessling (doktorand), Jörgen Kajberg (handledare), Bengt Wikman (diskutant)

Hallå där Albin Wessling, som just tog licentiatexamen inom hållfasthetslära

2021-08-16

I början av sommaren, den 18 juni tog Albin Wessling licentiatexamen med sin uppsats ”Towards Discrete Element Modeling of Rock Drilling”. Albin är medlem i Swedish Mining Innovations doktorandnätverk. Vi passade på att ställa några frågor till honom om hans licentiat och framtiden.

Hej Albin och grattis! Hur känns det att vara klar?

Hej! Tack så mycket. Det har varit en utmanande och spännande vår, och det kändes skönt att bli klar innan semestern.

Du har valt att bli expert, hur kommer det sig att du valde det här området?

Jag har länge varit fascinerad över användandet av numeriska modeller för att lösa komplexa problem. Numerisk modellering av bergborrning kräver flera intressanta numeriska metoder för att fånga det verkliga beteendet och är därför väldigt tilltalande för mig. Det är även spännande att få bidra till kunskapen om bergborrning som kan vara en dyr och långsam process.

Vad är de viktigaste resultaten i din avhandling, och hur kan de användas?

Det viktigaste resultatet i min forskning är den stenmodell som jag har utvecklat. Denna modell använder statistiska metoder för att generera en stenkropp som har varierande egenskaper, något som är karakteristiskt för stenmaterial. Detta gör det möjligt att fånga typiska stenbeteenden, såsom varierande brottstyrkor och sprickvägar. Den här modellen kommer jag använda för att simulera bergborrning men modellen kan lika väl användas för att simulera alla möjliga processer som involverar brott i sten.

Du har gjort ditt arbete inom det H2020-finansierade projektet GEOFIT, kan du berätta lite om det?

Det övergripande målet för GEOFIT är att utveckla en kostnadseffektiv och innovativ lösning för att eftermontera geotermiska system i byggnader. En stor kostnadsfaktor vid installation av geotermiska system har att göra med borrning i sten, och vi på LTU arbetar vi med att utveckla numeriska modeller för att förutspå prestandan i borrningen. Förutom det numeriska arbetet utför vi också experiment på sten för att kunna kalibrera våra modeller.

Hur kommer du att fortsätta arbeta mot din doktorsavhandling?

I det framtida arbetet för min doktorsavhandling kommer jag fortsätta utveckla min modell. Mer specifikt kommer jag kombinera mina modeller med de experiment jag har gjort för att komma så nära verkligheten som möjligt. Jag kommer även implementera andra numeriska metoder för att fånga t.ex. slitaget på borrkronan och fluidtransporten i borrhålet. 

Vad har varit mest spännande hittills?

Det som har varit mest spännande är höghastighetstestningen av sten som vi gjorde. Med hjälp av en höghastighetskamera kunde vi studera frakturprocessen av sten i detalj, vilket var riktigt häftigt. Det var även spännande att se samma fenomen i experimenten som jag har sett i mina simuleringar. 

Du är medlem i Swedish Mining Innovations PhD student network, vad ser du för fördelar av att vara med i nätverket?

Doktorandnätverket har gett mig en möjlighet att diskutera min forskning med människor som kommer från helt andra områden, vilket har gett mig nya perspektiv. Det har också varit intressant att lyssna på presentationer från industrin för att höra vilka utmaningar dom står inför i framtiden.

Tack Albin, och lycka till framåt önskar vi på Swedish Mining Innovation.

Bild: Från vänster, Simon Larsson (handledare), Albin Wessling (doktorand), Jörgen Kajberg (handledare), Bengt Wikman (diskutant).

Läs mer

PhD student network

GEOFIT

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Thomas Gustavsson, CEO, Hypex Bio Explosives Technology AB och Jesper Martinsson, CTO, RS Solutions AB

Sveriges bästa innovationsidéer för en hållbar gruvdrift utsedda

Bild: Thomas Gustavsson, CEO, Hypex Bio Explosives Technology AB and Jesper Martinsson, CTO, RS Solutions AB Pressmeddelande onsdag den 16 juni 2021 I början av juni höll det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation sin…

2021-06-16

Andreas Svanberg

Hallå där Andreas Svanberg, som just tog licentiatexamen inom hållfasthetslära

Den 4 juni tog Andreas Svanberg licentiatexamen med sin uppsats ”Full-Scale Modeling and Simulation of Bucket Filling and Wear for Mining Rope Shovels”. Andreas är medlem i Swedish Mining Innovations doktorandnätverk. Vi passade…

2021-06-15

Åtta innovativa idéer för morgondagens hållbara gruvindustri pitchades på innovationsidétävling

Under förmiddagen gick Swedish Mining Innovations årliga innovationsidétävling av stapeln för sjätte gången i ordningen. Av de 19 bidrag som lämnats in till årets tävling hade expertjuryn selekterat ut de åtta vassaste idéerna…

2021-06-02