Andreas Svanberg

Hallå där Andreas Svanberg, som just tog licentiatexamen inom hållfasthetslära

2021-06-15

Den 4 juni tog Andreas Svanberg licentiatexamen med sin uppsats ”Full-Scale Modeling and Simulation of Bucket Filling and Wear for Mining Rope Shovels”. Andreas är medlem i Swedish Mining Innovations doktorandnätverk. Vi passade på att ställa några frågor till honom om hans licentiat och framtiden.

 Hej Andreas och grattis! Hur känns det att vara klar?

Hej, och tack så mycket. Det känns riktig bra att vara färdig. Det har varit en del olika bitar som har behövt falla på plats för att bli färdig.

Du har valt att bli expert, hur kommer det sig att du valde det här området?

Expert vet jag nu inte, men jag gillar att jobba med problem som inte har en färdig/enkel lösning och tror att det är en anledning att jag valde att dyka litegrann inom detta område. Eftersom jag är född och uppväxt i Gällivare med gruvorna nära inpå så kändes det också naturligt när erbjudandet kom.

Vad är de viktigaste resultaten i din avhandling, och hur kan de användas?

Att vi nu har en digital tvilling som vi kan använda för att få en bättre inblick i processer och ha som stöd när vi ska fatta beslut. Den modell som tagits fram kan simulera lastningsprocessen för våra lingrävare i verklig skala. Från modellen kan man bland annat få fram data om hur mycket slitage som uppstår i skopan och man kan se hur väl skopan fylls och hur tungt det är att lasta under olika förhållanden. Vi har jämfört modellen och verkligheten på olika sätt och modellen stämmer väldigt bra överens med verkligheten. I det här jobbet har vi fokuserat på våra enorma lingrävare, men modellen i sig är väldigt universal och kan relativt lätt anpassas för andra processer.

Vad tänker du göra nu?

Än så länge är framtidsplanerna inte spikade. Men förhoppningsvis så fortsätter jag att jobba med modellering och simulering inom gruvindustrin på ett eller annat sätt.

Vad har varit mest spännande hittills?

När modellerna man jobbat med under en lång period faktiskt verkar stämma överens med verkligheten som pågår ett par hundra meter från kontoret.

Du är medlem i Swedish Mining Innovations PhD student network, vad ser du för fördelar av att vara med i nätverket?

Jag har inte varit med jättelänge, men jag har ändå hunnit delta i några aktiviteter. Den största fördelen som jag ser är att man får se vad andra doktorander inom gruvbranschen forskar med och knyta kontakter.

Tack Andreas, och lycka till önskar vi på Swedish Mining Innovation! 


Mer information

Swedish Mining Innovation PhD student network 

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Åtta innovativa idéer för morgondagens hållbara gruvindustri pitchades på innovationsidétävling

Under förmiddagen gick Swedish Mining Innovations årliga innovationsidétävling av stapeln för sjätte gången i ordningen. Av de 19 bidrag som lämnats in till årets tävling hade expertjuryn selekterat ut de åtta vassaste idéerna…

2021-06-02

Internationellt utbyte kring underjordsbrytning på stora djup

Igår stod underjordsbrytning vid stora djup på agendan när representanter från Boliden, LKAB och den chilenska gruvjätten Codelco träffades tillsammans med Business Sweden och Swedish Mining Innovation för att diskutera olika aspekter av…

2021-05-28

Har du anmält dig? Ta del av innovativa idéer för morgondagens hållbara gruvindustri!

Var först med att lyssna till nya spännande idéer och samtidigt bredda ditt nätverk med nytänkade SME:er. Skarpa innovatörer presenterar sina banbrytande idéer för framtidens gruvindustri, och tävlar om 600 000 kr inför vår…

2021-05-25