Christina Lee om sin lic och fördelarna med PhD Student Network

2024-04-17

Hej Christina, och grattis till din licentiatexamen! Hur känns det att ha nått denna milstolpe?

Tack! Det känns lite overkligt – det var något som verkade så långt borta när jag började och som har smugit sig på. Samtidigt är det trevligt att reflektera tillbaka och se hur mycket mer jag vet nu, jämfört med när jag började på min resa att doktorera.

Vad är ditt forskningsområde och varför valde du det?

Jag är osäker på om jag valde mitt område eller om området valde mig! Jag läste miljögeologi under min grundutbildning och blev förälskad i stenar. Livet drog iväg mig och jag tog min masterexamen i miljövetenskap vid Göteborgs universitet med tanken att arbeta med hållbarhetsstyrning. Men när det dök upp en möjlighet att göra mitt examensarbete om miljöprestanda i ett stenbrott kunde jag inte ignorera det och kontaktade Chalmers för att få hjälp att hitta en handledare så att jag kunde ta mig an det.

Jag är glad att jag gjorde det, eftersom det ledde mig till forskning där jag kan kombinera min kärlek till stenar med hållbarhetshantering – att få ha kakan och äta den på sätt och vis. Under den här resan insåg jag att jag verkligen gillar tvärvetenskaplig forskning också, även om det är väldigt utmanande ibland, så jag är väldigt glad över att ha hamnat i ett ämne där jag kan arbeta med det också.

Vilka är de viktigaste resultaten av din avhandling, och hur kan de användas?

Resultaten hittills visar att miljöpåverkan från stenbrott är varierande och vad som ses som betydande kan bero på din bakgrund. Detta innebär att det är viktigt att ta ett helhetsgrepp för att hantera miljöpåverkan i stenbrott, och flera olika tillvägagångssätt bör användas i kombination. Det finns dock verktyg som kan underlätta processen och identifiera förbättringsområden, som att minska transportsträckorna och förbättra maskinutnyttjandet. Perspektivet är dock alltid viktigt, och att titta på absolut och relativ påverkan är avgörande om du vill uppnå absoluta förbättringar!

Hur kommer du att fortsätta att arbeta mot din doktorsavhandling?

Framöver kommer jag att försöka validera de teorier som utvecklats under licentiatexamen, nämligen om dessa verktyg verkligen leder till förbättringar av miljöprestandan och om de sparar resurser (som tid!) i processen.

Vad har varit mest spännande hittills?

Jag har verkligen tyckt om att arbeta med de företag som vi har samarbetat med under vårt projekt – de är alla så kunniga och jag har lärt mig så mycket!

Du är medlem i Swedish Mining Innovations PhD Student Network, vilka fördelar ser du med att vara en del av nätverket?

Jag arbetar med en mycket specifik sektion inom gruvdrift (stenbrott) och därför har det varit bra att få en bättre förståelse för gruvsektorn i stort och tänka lite på hur tillämpliga de verktyg vi arbetar med skulle vara för andra sektorer genom evenemang som hålls av Swedish Mining Innovations doktorandnätverk. Nätverket har varit bra för att introducera mig till både studenter och branschexperter. Dessutom är det en mycket välkomnande grupp så det är alltid trevligt att träffas och höra hur det går för andra.

Knyt kontakt med Christina Lee på Linkedin

Läs mer om Swedish Mining Innovation PhD Student Network

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Vår sista Innovationsidétävling – Din sista chans att vinna

Har du en innovativ idé som kan göra skillnad och bidra till en hållbar gruvindustri? Passa på att tävla om 600 000 kronor till att förverkliga din idé. Detta blir den sista Innovationsidétävlingen…

2024-04-15

Säg hej till vår nya kommunikationsstrateg!

Vi är glada över att kunna presentera Lars Teglund som vår nya kommunikationsstrateg. Lars är en fena både på sociala medier och fysiska mötesplatser, och kommer stärka teamet i Swedish Mining Innovation och…

2024-03-25

Söker du internationella partners för att utveckla dina idéer?

Vårt internationaliseringsbidrag finns för att hjälpa dig! Vi erbjuder finansiering till er resa för att träffa möjliga partners och utveckla er produkt, teknik eller tjänst. Här är en snabb överblick:  Öppen för SMF:er,…

2024-03-05