Sencept AB

Vinnarna av årets Innovationsidétävling är utsedda, Sencept får 600 000 kr till att förverkliga sin innovativa idé

2020-06-25

Under året har Swedish Mining Innovation gått ut och frågat efter idéer som stärker konkurrenskraften för svensk gruv- och metallproducerande industri. Nära 25 ansökningar kom in till tävlingen, och den 10 juni pitchades de åtta bästa idéerna över en digital plattform inför en publik och expertjury. Juryn har överlagt och nu står det klart att vinnaren blev Sencept AB som får 600 000 kr till att förverkliga sin idé.

Sencept AB vann årets innovationsidétävling för sin lösning med intelligenta radarsensorer för autonom gruvmiljö (Intelligent Radar Sensor for Autonomous Mining). – Vi är glada och mycket tacksamma, säger Iman Vakili, Sencept. Det här priset ger oss möjlighet att vidareutveckla vår radarhårdvara samt mjukvara. Radarprototypen kommer att valideras i en gruvmiljö. Vi kommer ytterligare att finjustera radarklassificeringsmetoder för att förbättra avkänningstillförlitligheten och i slutändan säkerheten i gruvindustrin.

– AI och intelligenta sensorer har en starkt växande betydelse för svensk gruvnärings utveckling. Sencept har utvecklat en 4D-radarsensor som kan detektera ett föremåls läge i tre dimensioner och dessutom dess hastighet. AI används för att identifiera olika typer av objekt som maskiner och människor. Genom den här lösningen får man ökad produktivitet samtidigt som man får säkrare och attraktivare arbetsmiljö, vilket i det långa loppet bidrar till ökad jämställdhet, säger Matz Sandström Swedish Mining Innovation samt juryns ordförande. – Juryn såg också väldigt positivt på att det är ett väl sammansatt team bakom idén och att den har potential att nå en internationell marknad.

– Jag vill också ge en stor eloge till vår expertjury. De har gjort ett gediget jobb i att sätta sig in i alla fina lösningar och det har varit väldigt givande diskussioner under arbetets gång, säger Matz. Juryn har bestått av representanter från Boliden, Epiroc, EIT RawMaterials, LKAB, Swedish Mining Innovation och Vinnova.

I år har  Swedish Mining Innovation lagt extra stort fokus på att boosta samtliga som sökt till tävlingen. Varje deltagare erbjuds ett uppföljningsmöte med programkontoret med syfte att hitta andra vägar att ta sin idé vidare. Det kan vara genom en ansökan i Swedish Mining Innovations öppna utlysning, hos annan finansiär eller hjälp med kontakter hos industrin som kan ha ett behov av lösningen.

 

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

International Funding Opportunity: BHP Tailings Challenge!

BHP aims to make progress in the reduction and recycling of industrial waste. It has developed specific guidelines for the efficient use of all the resources used in their operations and the protection…

2020-06-24

Nu kan du nominera till Swedish Mining Innovation Award 2020!

Nu är det dags att nominera till årets Swedish Mining Innovation Award! Swedish Mining Innovation Award belönar en innovation, ett projekt, en organisation, en person eller annat som varit av stor betydelse för…

2020-06-16

Jenny Greberg och Nicls Dahlström, Swedish Mining Innovation

Åtta idéer för hållbar gruvdrift tävlade om 600 000 kr vid pitchevent

Under dagen hölls finalen i Swedish Mining Innovations årliga innovationsidétävling. Åtta företagare pitchade innovationsidéer för en hållbar gruvnäring, och den slutliga vinnaren kommer att få 600 000 kr till att förverkliga sin idé. Under…

2020-06-10