Vinnarna utsedda i SIP STRIM och EIT RawMaterials innovationsidétävling – de får 600 000 kr var för att förverkliga sin idé

2019-03-02

Under början av året lämnades drygt 30 bidrag in till innovationsidétävlingen som syftar till att stärka svensk och europeisk gruv- och metallindustri. Utifrån dessa plockade juryn ut de tolv vassaste innovationsideerna som fick pitcha sina idéer på Luleå Science Park den 13 februari. Efter en tuff överläggning stod det klart att vinnarna blev Atium AB och ReVibe Energy som får 600 000 kr var till att förverkliga sin idé.

Atium AB vann pris för sin lösning för en mer effektiv och hållbar rening av vatten från kvicksilver. Emma Ericson och Johan Björkquist som har drivit Atium ihop 1,5 år står bakom idén tillsammans med forskaren Björn Wickman.

– Det känns helt otroligt, vi är så glada och tacksamma, säger Emma Ericson. Vinsten gör det möjligt för oss att ta fram en småskalig prototyp som vi kan testa med potentiella kunder. Att validera tekniken i liten skala är enormt viktigt för att kunna attrahera både kunder och investerare i framtiden, för att senare kunna skala upp tekniken.

– Många branscher och däribland gruvbranschen hanterar kvicksilver i process- och avfallsvatten. Juryn såg stor potential i Atiums idé eftersom kvicksilver rankas som ett av de tio farligaste ämnena för mänsklig hälsa och är ett globalt problem. Dessutom finns förutsättningar att utveckla metoden till att rena vatten från andra tungmetaller, säger Matz Sandström, SIP STRIM och ordförande i juryn.

Det andra priset delades ut av EIT RawMaterials och gick till ReVibe Energy för deras innovativa lösning med trådlös inspelning och analys av vibrationer och chocker för övervakning av utrustning i gruv- och industriell miljö.

På pitcheventet deltog drygt 70 deltagare från branschen. Så även om man inte blev en av dem som vann prissumman så är de möjligt att tävlingen ledde till nya kontakter och nya konstellationer som i förlängningen kan leda till något nytt.

– Den här tävlingen är oerhört viktig för oss. Den hjälper oss att hitta innovationer som normalt är utvecklade hos små företag eller start-ups, men som kan vara av stor nytta för de stora företagen. De här idéerna kan annars ha svårt att hitta vägen till den större marknaden. Den här typen av aktörer är en viktig del av innovationssystemet, säger Jenny Greberg, programdirektör för SIP STRIM.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

De vann årets innovationsidétävling, och delar på 1,2 Mkr!

Nu är vinnarna utsedda i SIP STRIM och EIT RawMaterials årliga innovationsidétävling. Utifrån de drygt 30 bidrag som lämnades in till tävlingen plockade juryn ut de tolv vassaste innovationerna som gick vidare till…

2019-03-01

Nya projekt beviljade finansiering

SIP STRIMs senaste utlysning stängde den 7 november 2018. Av de 29 projektansökningar som lämnades in är det nu klart att 8 förstudier, 1 pilotprojekt och 4 fullskaleprojekt har beviljats finansiering. Utlysningen syftar…

2019-02-25

Register now! GMG group: Future Mining Forum, 27-28 March at LTU (A117)

Forum on autonomous mining and the digital mine coming to Luleå. On March 27-28 Global Mining Guidelines Group in partnership with Business Sweden,  SIP STRIM and Luleå tekniska universitet (LTU) is bringing it’s Future Mining…

2019-02-17