De vann årets innovationsidétävling, och delar på 1,2 Mkr!

2019-03-01

Nu är vinnarna utsedda i SIP STRIM och EIT RawMaterials årliga innovationsidétävling. Utifrån de drygt 30 bidrag som lämnades in till tävlingen plockade juryn ut de tolv vassaste innovationerna som gick vidare till pitcheventet på Luleå Science Park den 13 februari. Juryn har överlagt och nu står det klart att vinnarna blev Atium AB och ReVibe Energy, vilka får 600 000 kr var till att förverkliga sin idé.

Atium AB vann pris för sin lösning för en mer effektiv och hållbar rening av vatten från kvicksilver. Emma Ericson och Johan Björkquist som har drivit Atium ihop 1,5 år står bakom idén tillsammans med forskaren Björn Wickman.

– Det känns helt otroligt, vi är så glada och tacksamma, säger Emma Ericson. Vinsten gör det möjligt för oss att ta fram en småskalig prototyp som vi kan testa med potentiella kunder. Att validera tekniken i liten skala är enormt viktigt för att kunna attrahera både kunder och investerare i framtiden, för att senare kunna skala upp tekniken.

Det andra priset delades ut av EIT RawMaterials och gick till ReVibe Energy för deras innovativa lösning med trådlös inspelning och analys av vibrationer och chocker för övervakning av utrustning i gruv- och industriell miljö.

– Vi är otroligt glada och entusiastiska över att EIT RawMaterials precis som vi själva ser potentialen som finns inom gruvsektorn med vår nya produkt ReLog, säger Viktor Börjesson på ReVibe Energy. Genom mer precisa vibrationsmätningar blir det enklare för våra kunder att förstå och hantera sina maskiner och tillgångar, ett steg närmare en väl genomförd digitalisering av gruvsektorn.

SIP STRIMs vinnare

Atium AB, ”Innovation för mer effektiv och hållbar rening av vatten från kvicksilver”

Juryns motivering: Kvicksilver är ett av de tio farligaste ämnena för mänsklig hälsa enligt WHO. Samtidigt är det ett omfattande globalt problem.  Många branscher däribland gruvbranschen hanterar kvicksilver i process- och avfallsvatten. Atium AB utvecklar en mer effektiv och hållbar teknik för att selektivt rena vatten från kvicksilver med ett återanvändningsbart filter. Metoden kan rena låga koncentrationer på ett energieffektivt sätt. Idén har en stor utvecklingspotential eftersom rening av kvicksilver är ett globalt behov, och dessutom finns förutsättningar att utveckla metoden till att rena vatten från andra tungmetaller.

EIT RawMaterials vinnare

ReVibe Energy, ”Trådlös inspelning och analys av vibrationer och chocker för övervakning av utrustning i gruv- och industriell miljö”

Juryns motivering: En innovation som för vår industri möjliggör mätning av vibrationer och chocker med hög precision och noggrannhet i utsatta och kritiska miljöer och effektiviserar design, process samt underhåll av processer och utrustning.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Nya projekt beviljade finansiering

SIP STRIMs senaste utlysning stängde den 7 november 2018. Av de 29 projektansökningar som lämnades in är det nu klart att 8 förstudier, 1 pilotprojekt och 4 fullskaleprojekt har beviljats finansiering. Utlysningen syftar…

2019-02-25

Register now! GMG group: Future Mining Forum, 27-28 March at LTU (A117)

Forum on autonomous mining and the digital mine coming to Luleå. On March 27-28 Global Mining Guidelines Group in partnership with Business Sweden,  SIP STRIM and Luleå tekniska universitet (LTU) is bringing it’s Future Mining…

2019-02-17

Historien om Minalyze – hur SIP STRIM gör skillnad

En riktig succéhistoria och ett fint exempel på det svenska innovationssystemet. Hör Minalyzes historia från idé och ut i världen.

2019-02-12