Elsa Stefenson, Trade Commissioner Chile Business Sweden och Oscar Stenström, Sveriges Ambassadör i Chile vid förkunnagörandet.

Swedish Mining Innovation i samverkan med Codelco

2020-12-09

Bild: Elsa Stefenson, Trade Commissioner Chile på Business Sweden och Oscar Stenström, Sveriges Ambassadör i Chile vid förkunnagörandet.

Ett Memorandum of understanding om samverkan har tecknats mellan det strategiska nationella innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation och det chilenska gruvbolaget Codelco. Det officiella förkunnagörandet som gjordes av Sveriges ambassadör i Chile, Oscar Stenström vid Swedish Mining Initiative Chile den 3 december syftar till ökad samverkan mellan Codelco och aktörer i det svenska gruvklustret.

Avsiktsförklaringen ska främja samarbete inom hållbarhet, innovation och lönsam gruvdrift och skapa förutsättningar för gemensamma projekt.

Jenny Greberg, programdirektör vid Swedish Mining Innnovation är nöjd över att man har lyckats sluta en avsiktsförklaring om samverkan med gruvjätten Codelco i Chile. När Swedish Mining Innovation började arbetet med att utveckla mer internationell samverkan för några år sedan prioriterade programmets styrelse Chile. Codelco är ett internationellt ledande gruvbolag med stort fokus på utveckling och höga ambitioner vad gäller hållbarhet och effektivitet. En annan anledning till att man prioriterade samverkan med Chile är de goda relationer som finns och stort stöd och bra samarbete med Business Sweden i Chile.

– Det här är första gången som vi har slutit ett formellt samverkansavtal med ett utländskt bolag. Vi har stora förväntningar och ser fram emot de spännande möjligheter som avtalet innebär. På det stora hela öppnar den här avsiktsförklaringen upp för bred samverkan men lovar samtidigt inte för mycket. Chile är ett av de länder som vi prioriterar för internationell samverkan, och nu kan vi enklare kraftsamla och gemensamt driva innovation och teknikutveckling för att möta de globala utmaningarna, säger Jenny Greberg.

Julio Diaz, Corporate innovation manager på Codelco säger att han är mycket entusiastisk över undertecknandet av avtalet som kommer att främja samarbetet genom olika slags möten, deltagande i events och utbyte av delegationer mellan länderna. Han ser stora möjligheter till samarbeten inom jämställdhet, säkerhet, produktivitet och även för att förbättra effektiviteten i gruvsektorn.

Programmet ser även satsningen som en pilot för framtida samarbeten med andra intressanta gruvnationer och internationella gruvbolag.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Gruvan och gruvsamhället – a man’s world?

Jämställdhet i gruvan och gruvsamhället. Har det såväl kulturella som ekonomiska effekter? Välkommen att delta i ett direktsänt webbinarium om vad som kan göras för att uppnå ökad jämställdhet och vems ansvar det…

2020-12-03

Welcome to open workshop with focus on mining-related distance education!

Photo: Jennie Pettersson, Students at LTU. Distance Education Workshop Date: 10 December Time: 14.00-16.10 Where: Digitally (connecting instructions will be sent out to registered the day before the event) We welcome you to…

2020-12-02

Arash Källmark LTU

Samverkan belönades med inspirationspris

När gruvinnovationspriset Swedish Mining Innovation Award delades ut tidigare i veckan meddelade juryn att de valt att lyfta en innovation som utmärker sig lite extra för den samverkan den baseras på med ett…

2020-11-20