Arash Källmark LTU

Samverkan belönades med inspirationspris

2020-11-20

När gruvinnovationspriset Swedish Mining Innovation Award delades ut tidigare i veckan meddelade juryn att de valt att lyfta en innovation som utmärker sig lite extra för den samverkan den baseras på med ett speciellt inspirationspris. Årets Inspirationspris 2020 tilldelades VR-gruvan som utvecklats av  det svenska konsortiet inom SIMS-projektet.

– Av alla fantastiska nomineringar var det en som stack ut och var lite annorlunda än de andra. Den visar på den samverkan som det svenska gruvinnovationssystemet så framgångsrikt bygger på, och riktar sig även mot vår viktigaste målgrupp – barn, unga och allmänheten, sade Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation och juryns ordförande.

Den virtuella gruvmiljön är utvecklad med bas i spelteknik och med fokus på visualisering och visar världsledande hållbar intelligent gruvdrift på ett sätt som skapar intresse även utanför gruvbranschen. VR-gruvan finns nu tillgänglig för allmänheten och når en stor mängd barn och ungdomar genom installationerna på Tekniska museet i Stockholm och Teknikens hus i Luleå. Ytterligare en handfull svenska Science Centers står nu i startgroparna för att i sin verksamhet börja använda dessa VR-miljöer.

Det svenska konsortiet inom projektet SIMS – Sustainable Intelligent Mining Systems består av ABB, Boliden, Epiroc, Ericsson, IGW, LKAB, LTU Business, Luleå tekniska universitet, Mobilaris och Wolfit, och Arash Källmark, Universitetsadjunkt Visuell gestaltning vid LTU var den som tog emot priset vid Svemins höstmöte.

– Vi vill tacka Swedish Mining Innovation för att ni uppmärksammar vårt arbete och är jätteglada över det här priset! Det har varit väldigt givande att ta fram VR-gruvan tillsammans med övriga partners i SIMS-projektet, och vi ser verkligen fram emot att kunna fortsätta utveckla den virtuella gruvan i ett eventuellt NEXGEN SIMS-projekt, sade Arash.

Priset som delas ut av det nationella strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation uppmärksammar innovationer relaterade till gruv och metallutvinning. Juryn har bestått av ordförande Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation, Lennart Evrell, styrelseledamot SCA, Svenskt Näringsliv, ICA och Epiroc, Maria Sunér Flemming, VD Svemin och Margareta Groth, enhetschef Industriell utveckling, Vinnova.

Motivering till VR-gruvan som utvecklats av  det svenska konsortiet inom SIMS-projektet:
VR-gruvan är ett fint exempel på en samverkan mellan industri och akademi som det svenska gruvinnovationssystemet bygger på. Den visualiserar hållbar intelligent gruvdrift på ett intresseväckande och verklighetstroget sätt, och skapar intresse och tillgängliggör kunskap om modern gruvdrift för en viktig målgrupp; barn, ungdomar och allmänheten.

Hör när Arash Källmark, LTU och Jan Gustafsson, Epiroc berättar om VR-gruvan.

Läs mer

Swedish Mining Innovation Award 2020

SIMS Mining

Här kan du se prisutdelningen.

(2:32.01 in i sändningen).

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Orexplore och Minalyze vinnare av Swedish Mining Innovation Award 2020

När gruvinnovationspriset Swedish Mining Innovation Award 2020 delades ut under dagen stod det klart att juryn valt att ge utmärkelsen till två innovationer som med olika lösningar verkar för att modernisera och effektivisera…

2020-11-17

Välkommen Lotta!

Vi säger välkommen till Lotta Sartz, som är Swedish Mining Innovations nya medarbetare! Lotta som är anställd vid Örebro Universitet, kommer att arbeta för satsningen Swedish Mining Innovation Bergslagen och blir alltså programkontorets…

2020-11-16

Swedish Mining Innovation förstärker i Bergslagen

Photo: © Epiroc Pressmeddelande tisdag den 10 november 2020 Bergslagen är ett starkt område relaterat till innovation inom gruv- och mineralnäringen med starka aktiva aktörer. För att stärka områdets möjligheter och knyta aktörerna…

2020-11-10