Sveriges 33 bästa teknikstartups!

2023-11-21

Varje år väljer Ny Teknik Sveriges 33 bästa startup-företag, som de kallar 33-listan! Den 16 november blev listan offentlig och inte bara EN utan TRE av dessa är tidigare vinnare av Swedish Mining Innovationsidétävling och FYRA är med i Swedish Mining Innovations gruvkluster. De utvalda företagen har bedömts vara innovativa, ha skalbara affärsmodeller och stor potential att växa snabbt på den svenska och globala marknaden.

2021 var RockSigma (tidigare RS Solutions) en av de två vinnarna av Innovationsidétävlingen. De vann med deras helautomatiska och självlärande beräkningssystem, BEMIS, som ger snabb och korrekt information om seismiska händelser, förutsäger seismisk aktivitet baserat på produktionsplaner och skapar tomografiska bilder som visar förändringar i bergmassan. Läs mer om RockSigma här!

Grattis, hur känns det?
”Vi är otroligt stolta och hedrade över att vara med på listan, det är ett kvitto på vårt arbete hittills. I år har vi levererat produkter till LKAB, startat vår internationella satsning med stark dragkraft i Australien och Kanada. Innan årsskiftet räknar vi med att ha vår första kund utanför Sverige, samtidigt som vi tar in kapital för att stödja vårt arbete i den viktiga tillväxtfas som ligger framför oss.”, säger Jesper Martinsson, grundare och CTO på RockSigma.

Thomas Gustavsson, CEO, Hypex Bio Explosives Technology AB and Jesper Martinsson, CTO, RS Solutions AB
Thomas Gustavsson, CEO, Hypex Bio Explosives Technology AB och Jesper Martinsson, CTO, RockSigma (tidigare RS Solutions AB).

Hypex Bio Explosives Technology var den andra vinnaren år 2021, samma år som RockSigma, med sin idé “Biodegradable and Nitrate Free Civil Explosives”. Nitratfria sprängämnen kan bli en ”game changer” inom gruvdrift genom att ersätta ammoniumnitrat med väteperoxid som oxidationsmedel. Fördelarna är bland annat lägre utsläpp av kväveföreningar, betydligt minskade CO2-utsläpp och minskat behov av ventilation av de gaser som produceras. Läs mer om Hypex Bio här!

Flasheye, grundat 2019, är ledande inom Lidar-mjukvarulösningar och vann Innovationidétävlingen 2022 med sin idé om att använda 3D-teknik för att upptäcka och förebygga fel och olyckor. Läs mer om Flasheye här!

”Det känns som ett erkännande på den stora potentialen vi har jobbat efter hela tiden, att kunna övervaka och automatisera på ett sätt som aldrig varit möjligt tidigare pga tekniska och affärsmässiga barriärer. Vi är stolta över att presenteras på samma lista som dessa talangfulla startups.”, säger Ida Rehnström, COO, Flasheye.

GreenIron har utvecklat en energieffektiv, vätgasbaserad teknik som omvandlar ett antal olika metalloxider till rena metaller. Läs mer om GreenIron här!

 


”Det faktum att RockSigma, Flasheye och Hypex Bio alla är med på den här prestigefulla listan och även är tidigare vinnare av Swedish Mining Innovations Innovationsidétävling är en stor framgång för företagen så klart men även för det svenska gruvklustret, arbetet i vårt SME-nätverk och för programmet. Vi är mer än glad att kunna stödja deras arbete inom gruvsektorn.”

Niclas Dahlström, Senior Projektledare, Swedish Mining Innovation.

 


 

Grattis till RockSigma, Flasheye , Hypex Bio Explosives Technology och GreenIron! Vi önskar er stort lycka till och ser fram emot att se vad framtiden har att bjuda på.

 


SNABBA FAKTA

Vad är 33-listan?

Den första listan presenterades 2008.

  • Består av 33 utvalda unga svenska företag med hög potential att bli framtida tillväxtföretag.
  • De utvalda företagen anses vara innovativa, ha skalbara affärsmodeller och ha potential att växa snabbt på den svenska och globala marknaden.
  • Listan är en viktig utmärkelse för de utvalda företagen och kan bidra till att öka deras synlighet och attraktionskraft för investerare, kunder och partners.

 


 

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Ny runda av Metallparadoxen

Eventet Metallparadoxen hölls för andra gången sedan 2022 på Tekniska museet i Stockholm. Faciliterad av forskare och specialister som använde Design Thinking som arbetsmetod för att ”lösa” eller arbeta med en komplex fråga….

2023-11-15

23 spännande projektpresentationer under Swedish Mining Innovations Programdag 2023

Det här året genomfördes Swedish Mining Innovations Programdag på Vinnovas kontor i Stockholm. 23 av våra pågående projekt presenterade sina arbeten på eventet där de berättade om projektets mål, projektplan, resultat, spridning och…

2023-10-27

Trendspaning från Tucson, Arizona, USA!

Representanter från det svenska gruvklustret och SMF:er deltog på Sweden-USA Mining Conference i Tucson, Arizona. Syftet med konferensen var att överbrygga kontakter mellan gruvintressenter från USA och Sverige. Att bli inspirerad, dela kunskap…

2023-10-17