SMIG skapar en smart testmiljö för gruvindustrin

2020-10-13

Graden av automatisering och digitalisering ökar hela tiden i gruvindustrin och företagen investerar stora summor i att flytta människor bort från produktionsfronten för att öka både säkerhet och effektivitet. Inom projektet SMIG tar man fram en smart test- och demomiljö för gruvindustrin som integrerar befintliga, nya och framtida virtuella och operativa miljöer. Det här är ett sätt att påskynda innovationskraften och hitta nya lösningar som behövs för att nå en helt automatiserad gruvdrift.

Producerar skarpa testresultat för aktuella tillämpningar

Mats Johansson, Luleå tekniska universitet som är projektledare berättar hur SMIG är organiserat.

– SMIGs testmiljö består av två delar. Dels en teknisk del för teknologioberoende informationsutbyte baserat på Eclipse Arrowhead1, och dels på en del med förslag på hur SMIG ska arbeta, organiseras och finansieras efter projektet. I projektet finns fem ”Use Case” som dels utvärderar och bidrar till testmiljön men också producerar skarpa testresultat för aktuella tillämpningar.

Samverkan mellan aktörer

Projektet som är ett samverkansprojekt mellan Swedish Mining Innovation och PiiA koordineras av Luleå tekniska universitet. Projektet går nu in i sin tredje och sista period och planerar att redovisa de slutliga resultaten före halvårsskiftet 2021.

SMIG som till stor del baseras på samverkan mellan olika aktörer har så klart påverkats av Covid 19.

– Vi har fått hålla flera planerade samverkansmöten digitalt istället och vissa resurser är inte tillgängliga på det sätt vi planerat. Dock så räknar vi ändå med att till största del kunna uppnå projektets målsättningar, säger Mats Johansson.

Övriga partners i projektet är ABB Sweden, Algoryx Simulation, BnearIT, Boliden Mineral, Epiroc Rock Drills, Ericsson, Svensk Kärnbränslehantering, ThingWave, Umeå universitet och Uppsala universitet.

Nu finns SMIGs testmiljö på webben: https://smig-testenvironment.se/

Mats Johansson, Luleå University of Technology                           

Projektledare Mats Johansson, Luleå tekniska universitet

1) https://www.arrowhead.eu/ och https://projects.eclipse.org/projects/iot.arrowhead


Mer information

SMIG projektsida

SMIG Community – Integrated Test Environment for the Mining Industry

 

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

De här är finalister i Swedish Mining Innovation Award 2020

Efter ett intensivt och tufft juryarbete så står det nu klart vilka som är de tre finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2020. Priset som instiftades 2019 delas ut av det nationella strategiska…

2020-10-08

Workshop på aktuellt och viktigt ämne: spårbarhet för långa hållbara värdekedjor

Var: Digitalt, vi kommer använda verktyget Zoom När: 22 oktober, kl.09.00-12.00 De strategiska innovationsprogrammen Swedish Mining Innovation, PiiA, BioInnovation, Metalliska Material och RE:Source bjuder in till ett inspirationsseminarium om spårbarhet för hållbara värdekedjor….

2020-10-02

Få en överblick av projektportföljen i vår nya broschyr

Nu är den här, Swedish Mining Innovations projektbroschyr för 2020. I den hittar du korta beskrivningar på samtliga pågående projekt. Läs direkt eller ladda ned.  

2020-09-30