Mobilaris vinnare i SIP STRIM Swedish Mining Innovation Award 2019

2019-11-28

Vinnaren i SIP STRIM Swedish Mining Innovation Award 2019 är Mobilaris Mining Civil Engineering för deras nyskapande lösning Mobilaris OnboardTM.

Det i år nyinstiftade priset delades ut vid branschorganisationen Svemins Höstmöte på Nalen i Stockholm igår. De övriga två finalisterna som gjorde upp om titeln var Boliden för deras el-trolleylösning och Fortum Waste Solution för deras tekniska innovation kring recirkulering av vatten från gruvindustrin.

Jenny Greberg, programdirektör för SIP STRIM tillika juryns ordförande är väldigt glad att få dela ut priset till Mobilaris. – Mobilaris har skapat en väldigt spännande lösning när de på ett smart sätt har lyckats kombinera befintliga tekniker för att skapa billiga och flexibla lösningar. Det här är en av komponenterna som möjliggör det paradigmskifte gruvindustrin står inför. Sverige är världsledande inom gruvteknik och Mobilaris lösning är verkligen ett fint exempel på svensk teknikutveckling och innovation där man genom samverkan mellan olika aktörer i gruvklustret, i det här fallet med Boliden, tar fram nya lösningar. En innovation med stor global potential.

Juryns motivering lyder: Vinnaren av Swedish Mining Innovation Award 2019 har genom stor uppfinningsrikedom hittat en lösning som är en förutsättning för det paradigmskifte som gruvbranschen står inför. Innovationen har global potential, och är ett fint exempel på svensk gruvinnovation i framkant. Man har med stor innovationshöjd kombinerat befintliga tekniker och skapat nya flexibla lösningar som enkelt integreras i befintliga system. Lösningen som är ett steg mot Industri 4.0 i gruvindustrin bidrar till ökad personsäkerhet, bränslebesparing och ökad produktivitet.

Mikael Nyström och Hans Wahlquist från Mobilaris som fanns på plats vid prisutdelningen verkade genuint överraskade över vinsten.

– Vi hade inte satsat på att vi skulle vinna, men det är faktiskt en fantastisk innovation vi har tagit fram. Det är lite som när man tog fram Ipad:en, man visste inte att man behövde den innan den fanns, säger Mikael Nyström, VD Mobilaris.

Hans Wahlquist, VP Business Development & Strategic Product Management Mobilaris fortsätter – Det är oerhört ärofullt att få det första priset. Sverige är världsledande och vi vinner det här priset, det säger verkligen att vi har tagit fram något bra och det känns jättekul. Så tack till SIP STRIM, och tack Boliden! Utan Boliden och det samarbete vi har med dem så hade inte det här gått att göra. Jag tror nästan att vi har jobbat mer i Bolidens gruvor än gruvarbetarna själva har varit där.

Kärnan i innovationen är själva positioneringsalgoritmen, Mobilaris Hybrid Positioning och den kopplade produkten Mobilaris OnboardTM. Innovationen kombinerar tekniker som integreras i befintliga system för att öka transparensen i gruvan vilket förändrar hur man arbetar med produktions- och processtyrning i gruvan. Med den här lösningen kan nu fordon i gruvan själva positionera sig utan extra infrastrukturer, och som vid användning av navigationssystemet i en personbil tillåts föraren i gruvan att navigera självständigt och undvika köbildningar för att optimera trafik och produktion. Via den transparens som åstadkommits får man också en helhetsbild över läget i gruvan som leder till att rätt beslut kan tas snabbare. Detta möjliggör ökad produktivitet och minskad energi- och dieselförbrukning. Via en nödlägesfunktion kan även förarna med en enda knapptryckning få navigeringshjälp till närmaste räddningskammare, något som minskar tid för evakuering och ökar personsäkerheten.

Juryn har bestått av ordförande Jenny Greberg, programdirektör SIP STRIM, Lennart Evrell, styrelseledamot SCA, Svenskt Näringsliv, ICA och Epiroc, Maria Sunér Fleming, VD Svemin och Margareta Groth, enhetschef Industriell utveckling, Vinnova.

 

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Samtliga finalister klara till SIP STRIM Swedish Mining Innovation Award

Vi säger grattis till de tre finalister i SIP STRIM Swedish Mining Innovation Award! Att Sverige är rikt på fina innovationer är det ingen tvekan om, ett stort antal nomineringar till priset har…

2019-11-22

Ishtar Touilat and Niclas Dahlström, SIP STRIM

Välbesökt workshop för att staka ut framtida satsningar inom AI

Nästintill femtio deltagare samlades på Clarion hotell i Luleå den 7 november när SIP STRIM bjöd in till workshop AI in Mining – Hype or Hope? Workshopen baserades på preliminära resultat från den…

2019-11-21

Mobilaris finalist i Swedish Mining Innovation Award för deras nylanserade lösning Mobilaris Onboard

Nu är samtliga finalister i SIP STRIM Swedish Mining Innovation Award klara. Sista finalisten att adderas till trion är Mobilaris Mining Civil Engineering för deras nyskapande lösning Mobilaris OnboardTM. Kärnan i innovationen är…

2019-11-21