Minalyze är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2020

2020-10-28

Bild: Minalyzer CS integrerad i arbetsflödet för kärnloggning på George Fisher gruvan i Mount Isa, Queensland.

Minalyze är en av finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2020 för deras unika skanner för digitalisering av stora volymer borrprover som tillsammans med en molnbaserad mjukvara förbättrar arbetsflödet i gruvindustrin. Vi fick några ord med Annelie Lundström som är grundare och VD på Minalyze.

Grattis Annelie, Minalyze är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2020! Hur känns det?

– Det känns väldigt bra! Dels att någon har nominerat Minalyze och givetvis extra bra att bli finalist. Minalyze-teamet är värda att bli uppmärksammade för ihärdigt och målmedvetet arbete. Med rätt attityd och driv kommer man långt med små resurser.

Berätta lite om er teknik för skanning av borrprover.

– Innovationen är en plattform med flera sensorer för datainsamling och en mjukvara för visualisering vilket lägger grunden för data analytics som öppnar upp för oändliga möjligheter.

Plattformen, Minalyzer CS är en skanner för datainsamling och digitalisering av stora volymer borrkärnor och andra borrprover. På bara några minuter tar vi fram en 3D representation av provet, högupplöst fotografi, geokemi, densitet och sprickfrekvens.

Mjukvaran, minalogger.com är en molnbaserad mjukvara för visualisering av resultaten och med verktyg i mjukvaran kan ytterligare dataset, så som bland annat strukturer, genereras.

Vad är det som gör er lösning så unik?

– När Minalyze CS lanserades till marknaden 2014 skapade Minalyze en helt ny produktkategori. När vi diskuterade produktkonceptet med potentiella kunder redan 2009 sa de: ”Wow! En sådan lösning skulle revolutionera hela gruvindustrin men det är omöjligt att utveckla”. De orden gav mig och min kollega Mikael Arthurson extra drivkraft och vi använde våra ingenjörskunskaper för att hitta en lösning och revolutionera gruvindustrin. Vår approach var att, kan man följa svetsfogar med hög precision så borde man kunna följa borrkärnor med samma noggrannhet. Vår lösning för att skanna borrprover på detta sätt är att vi använder oss av en Lidar för 3D visualisering och avbildning av borrprover som guidar andra sensorer. Uppfinningen är patenterad av Minalyze och är den huvudsakliga innovationshöjden i lösningen och ligger som grund för ytterligare patent i portföljen.

Varför är det en viktig innovation?

– Uppfinningen lägger grunden till att digitalisera gruvindustrin. Våra instrument genererar högupplöst och konsekvent data från stora volymer borrprover – genom detta förbättrar vi hela arbetsflödet för loggning av borrprover samt skapar förutsättningar för assisterad eller automatiserad loggning.

Uppfinningen betyder att kunder får tidig och omfattande information om vad borrprover innehåller vilket gör att man kan bli effektivare och resurssnålare. I sin tur leder detta till ökad hållbarhet.

Under den pågående pandemin har vår innovation kommit att skapa ännu mer värde genom digitaliseringen av borrprover. Med digital access till borrproverna och datan kan projekt drivas framåt trots att människor inte kan flyga till och från siter på samma sätt som tidigare. Detta betyder även att industrin kan attrahera fler att söka sig till jobb inom gruvindustrin då man inte behöver vara borta från vänner och familj i samma utsträckning.

Ni är finalist tillsammans med Orexplore som också har en lösning för att se på borrprov. Hur ser du på det?

– Innovationerna riktar sig mot samma målgrupp och bägge bolagen genererar data utan att förstöra proverna men där slutar likheterna. Att vi båda är nominerade här hoppas jag hjälper industrin och andra att förstå hur vi skiljer oss åt. Vi genererar väldigt olika dataset vilka skapar olika nyttor för kunderna. Minalyze instrument lanserades till marknaden 2014 så vi har hunnit få global kommersiell framgång och verifierat vår data och nyttor tillsammans med kunder.

Vad händer annars hos Minalyze just nu?

– Massvis! Vi har väldigt stor orderingång och vi har en kraftig tillväxt. I veckan skrev vi ett viktigt kontrakt med geologiska undersökningen i Queensland där vi ska genomföra ett betydande skanningsprojekt av historisk kärna. Vi är också stolta att över att vara en viktig teknik i det Australiensiska nationella borrning programmet, NDI, genom det omfattande forskningsprojektet MinexCRC. Tillsammans med vår kund SGS mobiliserar vi nu instrument till Darwin för detta spännande projekt.

Vi har även under det senaste halvåret växlat upp och expanderat både team och verksamhet. Därutöver hanterar vi våra pågående långtidskontrakt som vi har med betydande kunder så som LKAB, Fortescue och Glencore.

Och slutligen, hur ser ni på framtiden?

– Vår svenskägda innovation ligger helt rätt i tiden. Tekniken och affären är verifierade genom omfattande uppdrag runt om i världen under flera års tid, när nu gruvindustrin ställer om för digitalisering är vi i rätt fas för att skala. VI har redan kommersiell framgång i Sverige, Australien och Kanada, nu är vi och industrin redo att växla upp detta flera nivåer.

Vi har också ett enormt driv inom teknik- och metodutveckling vilket kommer synas genom en rad nya tillägg i vårt erbjudande till kunden.

Grattis igen Annelie och Minalyze! Nu är samtliga tre finalisterna presenterade, och vi ser fram emot att kora vinnaren på Svemins höstmöte den 17 november.

Annelie Lundström, CEO Minalyze

Hör Annelie om Minalyze innovation


Läs mer om Swedish Mining Innovation Award 2020

Det här är finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2020

Orexplore finaslistfilm och intervju

Widefind finalistintervju och film

Swedish Mining Innovation Award 2020

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Tracemets certifieringssystem skulle kunna användas i fler branscher

Foto: Lisbeth Dallöf, IVL Svenska Miljöinstitutet. (Bildrättigheter: IVL) Här kommer en update från Lisbeth Dahllöf, expert inom livscykelanalys och resurseffektivitet på IVL Svenska Miljöinstitutet, som är projektledare för arbetspaketet Certifiering i Swedish Mining…

2020-10-27

Missade du inspirationsseminariet om spårbarhet för hållbara värdekedjor? Se det här!

Den 22 oktober anordnade Swedish Mining Innovation tillsammans med de strategiska innovationsprogrammen PiiA, BioInnovation, Metalliska Material och RE:Source ett inspirationsseminarium om spårbarhet för långa hållbara värdekedjor. Agendan bjöd på korta föredrag från projekt…

2020-10-26

Widefind är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2020

Foto: Kristoffer Ödmark och Emil Fresk under installation av en tidig prototyp av WISPR-systemet. Widefind är en av finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2020 för deras positioneringssystem designat för underjordiska tunnelmiljöer som…

2020-10-21