46 miljoner till innovation för en mer hållbar och motståndskraftig mineral- och metallförsörjning

2023-02-22

Swedish Mining Innovation presenterar 13 nya forsknings- och innovationsprojekt för ökad hållbarhet och konkurrenskraft i den svenska gruv- och metallutvinnande industrin. Projekten, som startar i mars 2023 har vunnit medel via det strategiska innovationsprogrammets årliga utlysning och finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Med årets utlysning har Swedish Mining Innovation stärkt områden som ökad cirkularitet och återvinning av metaller, samt återställning av gruvmiljöer. 75% av finansieringen går till projekt som leds av kvinnor, vilket är ovanligt högt för den här typen av utlysningar och fortsätter att främja jämställdhet och inkludering inom industriell innovation.

”Vi är glada och stolta över de nya projekten och att ytterligare bredda effekterna av Swedish Mining Innovation, från avfall till nya produkter, återvinning och miljö samt högre finansiering än vanligt till kvinnliga projektledare. Det är resultatet av ett stort engagemang från aktörerna och ett långsiktigt arbete kring inkluderande innovation inom vårt program”, säger Lawrence Hooey, technology and innovation manager, Swedish Mining Innovation.

Det största projektet syftar till restaurering av gråbergsområden för att skapa landskap som speglar den lokala naturen, sk ” geomorf-rehabilitering” vilket ger långsiktiga fördelar för miljön men även för samhällena som ligger i anslutning till området.

Programdirektör Charlotte Andersson återvände till Swedish Mining Innovation i årsskiftet efter några års uppehåll och menar att tempot och behoven av innovation ökar märkbart inför Europas stora samhällsutmaningar.

”– Utlysningen är ett viktigt verktyg för att driva och innovation på systemnivå inom områden som är kritiska för svensk och europeisk konkurrenskraft. Vi har under snart tio års tid kunnat se verklig förändring som skett tack vare projekt som vi finansierat, och vi ser fram emot att följa den samhällsnytta som dessa 13 nya projekt skapar”, avslutar hon.

Utlysningen ”Säkra hållbar metall och mineralförsörjning”, var öppen mellan maj och november 2022. Projekten startar under mars 2023.

>Läs mer om de beviljade projekten hos Vinnova

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

23 projekt får stöd för att kraftsamla inför Impact innovation

Grattis till Svemin och hela det svenska gruvklustret som tagit nästa steg på resan mot en hållbar och säker metall- och mineralförsörjning. Vi är inne på vårt tionde år som ett av de…

2023-02-16

Säg hej till vår nya Programdirektör!

Vi är stolta över att kunna presentera Charlotte Andersson som vår nya programdirektör. Charlotte är professor i processmetallurgi och började sin nya tjänst den 1 januari 2023. Hej Charlotte, välkommen och grattis till…

2023-01-17

Poddserie om gruvdrift och hållbara samhällen

I den här poddserien djupdyker vi i frågor kring svensk gruvdrift, hållbara samhällen, cirkuläritet och innovation. Under fyra avsnitt får du lyssna till experter som går in på olika områden längs hela värdekedjan. …

2023-01-17