Tracemet expertwebbinarium

18 March 2021

Vad kom TraceMet fram till?

– Välkommen på webbinarium 18 mars

Projektet TraceMet har nu nått sitt mål efter 14 månaders intensivt arbete. Vill du ta del av resultaten och möjligheten att införa ett spårbarhetssystem för metaller? Välkommen på expertwebbinarium 18 mars!

Ursprunget för metaller i produkter spelar en allt större roll för både konsumenter och producenter. Därför tog Svemin och Swedish Mining Innovation initiativ till projektet TraceMet.

TraceMet har utvecklat ett system för att beräkna klimatavtryck och andel återvunnen metall för järn och koppar, hela vägen från gruva till slutprodukt. Systemet innehåller en IT-lösning som håller reda på hur metallens miljöprestanda förändras när den vidareförädlas av aktörer genom hela värdekedjan.

Tack vare de administrativa instruktionerna i systemet kan metallen certifieras av en oberoende part. I förlängningen kan detta bli basen för ett certifieringssystem för ansvarsfulla värdekedjor inom metallbranschen.

Industriparter från hela kedjan har deltagit i arbetet: gruvorna Boliden och LKAB, vidareförädlarna Elektrokoppar och SSAB samt slutanvändarna ABB, Scania och Volvo Group.

Pilotstudien är nu klar och arbete pågår med att samla resultaten i en populärvetenskaplig slutrapport som presenteras vid webbinariet.

Välkommen att anmäla dig!

  • Tid: Torsdag 18 mars, kl. 13.00-14.30
  • Kostnad: Utan avgift
  • Språk: Engelska
  • Anmälan: Via denna länk

Program och talarlista presenteras inom kort på Svemins webbsida.

 


Mer info

Projektsida: Tracemet, Spårbarhet för hållbara metaller och mineral

FacebookTwitterLinkedInEmail

Kommande händelser

6 –7 May 2024

Swedish Mining Research and Innovation Days 2024 – Kulturens hus, Luleå

Innovation needs and landscape – today and tomorrow Vi träffas i början av maj för att belysa och…

15 –17 May 2024

Doktorandnätverket – Workshop i Bergslagen

15-17 maj Workshop Bergslagen: Balans mellan kulturarv, resursutvinning och miljövärden i historiska gruvområden. Denna workshop är för doktorandnätverksmedlemmar…

17 May 2024

Gruvlunch – Biodiversity in Mining, Örebro

Välkommen till en gruvlunch på temat ”Biodiversity in Mining” med bland andra Sara Carlsén från Boliden. Seminariet kommer…

25 September 2024

Mining@ORU, Örebro Universitetet