Tracemet expertwebbinarium

18 March 2021

Vad kom TraceMet fram till?

– Välkommen på webbinarium 18 mars

Projektet TraceMet har nu nått sitt mål efter 14 månaders intensivt arbete. Vill du ta del av resultaten och möjligheten att införa ett spårbarhetssystem för metaller? Välkommen på expertwebbinarium 18 mars!

Ursprunget för metaller i produkter spelar en allt större roll för både konsumenter och producenter. Därför tog Svemin och Swedish Mining Innovation initiativ till projektet TraceMet.

TraceMet har utvecklat ett system för att beräkna klimatavtryck och andel återvunnen metall för järn och koppar, hela vägen från gruva till slutprodukt. Systemet innehåller en IT-lösning som håller reda på hur metallens miljöprestanda förändras när den vidareförädlas av aktörer genom hela värdekedjan.

Tack vare de administrativa instruktionerna i systemet kan metallen certifieras av en oberoende part. I förlängningen kan detta bli basen för ett certifieringssystem för ansvarsfulla värdekedjor inom metallbranschen.

Industriparter från hela kedjan har deltagit i arbetet: gruvorna Boliden och LKAB, vidareförädlarna Elektrokoppar och SSAB samt slutanvändarna ABB, Scania och Volvo Group.

Pilotstudien är nu klar och arbete pågår med att samla resultaten i en populärvetenskaplig slutrapport som presenteras vid webbinariet.

Välkommen att anmäla dig!

  • Tid: Torsdag 18 mars, kl. 13.00-14.30
  • Kostnad: Utan avgift
  • Språk: Engelska
  • Anmälan: Via denna länk

Program och talarlista presenteras inom kort på Svemins webbsida.

 


Mer info

Projektsida: Tracemet, Spårbarhet för hållbara metaller och mineral

FacebookTwitterLinkedInEmail

Kommande händelser

3 October 2024

Mining@ORU 2024 – Mining Ecosystem Bergslagen

Torsdag 3 october 2024, kl. 09:00-14:00, Örebro Universitet Bergslagen är än idag en viktig gruvregion med många pågående…

7 November 2024

Swedish Mining Innovations Programdag 2024, Stockholm

Mer information kommer snart men du kan redan nu anmäla dig via länken här under. Anmäl dig här…

19 November 2024

Svemins Höstmöte 2024