Omvandling av gruvavfall till värdefulla produkter
En av miljöutmaningarna inom gruvdrift och metallproduktion är surt gruvvatten från pyritrester och gipsavfall. Forskare och industrin utvecklar och validerar en ny återvinningsprocess för samtidig behandling av gips- och pyritrester, två stora restprodukter inom gruvindustrin. Förstudien ledde till ett fullskaligt projekt som ska vara klart 2026.
Ett genombrott inom återvinning
– Vi har upptäckt ett sätt att omvandla gruvrester till värdefulla resurser för cement-, metall- och kemiindustrin, samtidigt som vi minskar landutfyllnader och miljöfaror som gruvdränering, säger biträdande professor Hesham Ahmed, Luleå tekniska universitet.
Innovativ termokemisk process
Med finansiering från Swedish Mining Innovation har Hesham och ett team från Boliden Mineral AB and Heidelberg Materials utvecklat en innovativ termokemisk återvinningsprocess som består av tre sekventiella steg: pyrolys av pyrit, reduktion av pyrrhotit och omvandling av gips.
– Vi har visat att produktion av kalk från gipsavfall ger tre gånger lägre koldioxidutsläpp än konventionella metoder för gipskonvertering. Dessutom bidrar återvinningen av järn och svavelsyra till en hållbar gruv- och metallurgiindustri. En utmaning var att optimera processeffektiviteten och samtidigt minimera energiförbrukningen. Vi löste detta genom omfattande laboratorieexperiment och testning av alternativa fossilfria reduktanter som vätgas och biomassa för att förbättra hållbarheten och skalbarheten.
Uppskalning för införande i industrin
Med en process som utvecklats i nära samarbete med industriella partners kommer de lovande resultaten från Reside2Product-projekten förhoppningsvis att kunna skalas upp för bredare användning inom industrin, vilket bidrar till Sveriges mål om hållbar resurshantering och minskad miljöpåverkan.
– Nästa steg är pilotskaletester med industriella partners för att validera processeffektivitet och skalbarhet. Ytterligare optimering av energiförbrukning och produktkvalitet kommer att genomföras. Vi siktar på att integrera tekniken i gruv- och cementindustrin, för att stödja storskalig användning och kommersialisering, säger Hesham.