Välbesökt AI-event gav nya idéer till gruvbranschen

2021-02-18

AI, digitalisering och automation har enorm potential för gruvsektorn, och gruvor med smarta system som kan prata med varandra kommer att effektivisera produktionen och skapa en hållbarare gruvindustri. Under onsdagen höll det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation ett webbinarium om AI som en nödvändig möjliggörare för hållbar gruvproduktion. Eventet är en uppföljning på den tidigare uppskattade workshoppen AI – Hype or Hope som hölls för drygt ett år sedan.

Eventet som lockade drygt 100 deltagare från flera länder sändes från ORU Innovationsarena. Att just Örebro Universitet stod som värd är ett resultat av den satsning som Swedish Mining Innovation nu gör i Bergslagen med syfte att stötta och utveckla gruvinnovation i området.

Lotta Sartz, Swedish Mining Innovation var värd för dagen. – Jag är otroligt glad för deltagarnas generösa bidrag med erfarenhet, framtidsspaningar och intressanta panelsamtal. Det här kändes som ett fint startskott för den utökade satsningen programmet gör i Bergslagen, säger Lotta.

Under eventet stod det klart att Sverige har ökat fokus på forskning kring AI och att man ser potential i att bli en ledande aktör. Sveriges utrustningsleverantörer idag har stor del AI i sina nya gruvmaskiner och gruv­bolagen som var med visade fina exempel på tillämpningar. Det stod tydligt att för att ta nästa steg mot hel­automatiserade processer krävs mer AI och machine learning.

Chilenska gruvjätten Codelco fanns också med i programmet och visade på hög ambitionsnivå och exempel på hur de använder AI som beslutsstöd, men betonade även att det är kombinationen av operatör och AI-beslutstöd som är vägen framåt. De berättade också att arbete med AI och machine learning pågår i flera av deras gruvor och deras nästa fokus är att utveckla AI-tillämpningar inom underhåll.

– Vi är extra glada att vårt samverkansavtal med chilenska Codelco är på plats, och att de deltog på eventet och presenterade intressanta exempel. Det är tydligt att Codelco har kommit långt i tillämpningen av AI och machine learning, och här finns möjligheter för svenska aktörer att inspireras, säger Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation.

Jenny ser också att eventet bidrog till viktig input för hur Swedish Mining Innovation ska stötta och accelerera utveckling och implementering av AI i gruvbranschen.  – Ska jag summera dagen är det med att samtliga aktörer är överens om att AI är en nödvändig möjliggörare och gruvbolagen har höga ambitioner, men att vi är långt ifrån att nyttja den fulla potentialen. För att klara det så krävs stora satsningar, mod och samverkan, säger Jenny Greberg.

 

Mer info och program

Webbinarium: AI – nödvändig möjliggörare för hållbar gruvproduktion!?

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Ny styrelse på plats

Idag håller vi årets första styrelsemöte och det med några nya styrelsemedlemmar på plats. Styrelsen har en bred kompetens och representerar vårt innovationssystem på ett mycket bra sätt!  Vi är väldigt glada att…

2021-02-11

Swedish Mining Research and Innovation day, den 18 maj

Nu har vi öppnat anmälan till årets Swedish Mining Research and Innovation day (fd. Bergforsk). Följ med oss digitalt den 18 maj i samtal om Svensk världsledande forskning och innovation, en förutsättning för…

2021-02-09

International funding opportunity!

EU Co-funded ERA-MIN Joint Call 2021 Raw materials for the sustainable development and the circular economy Go to Call Launch webinar, 17 February 2021 https://youtu.be/fAD-KK96i1A

2021-02-03