Uppstartmöte i ECO-projektet. Start-up meeting in the ECO-project.

Minskad energiförbrukning och miljöpåverkan vid mekanisk nedbrytning

2018-01-18

ECO-projektet (Efficient comminution operation) har haft kick-off-möte under december i samband med att en representant från projektets brasilianska partner Vale besökte Luleå under två veckor. Kick-offen blev i själva verket en serie möten med ingående tekniska diskussioner kring modellering och styrning av Vales krossningsanläggning i Serra Leste i norra Brasilien. Där är man nu på väg att installera den mätutrustning som behövs för att genomföra den första delen av projektet.

Projektets mål är att ta fram metoder för att öka effektiviteten vid krossning och malning trots variationer i exempelvis malmegenskaper och produktkrav. Detta ska åstadkommas genom att i realtid samla in mätdata om t.ex. storleksfördelningar och att justera maskinhastigheter och andra variabler kontinuerligt för att uppnå optimerad drift.

Projektet, som kommer att pågå till 2020, leds från Luleå tekniska universitet och är ett samarbete med Innovative Machine Vision Pty Ltd, Optimation AB och Vale S.A.

På bilden, från vänster, upptill: Thiago Euzebio (Vale), Andreas Johansson (LTU), Lars Lindqvist (Optimation), Peter Lingman (Optimation), Khalid Atta (LTU).

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

SIP STRIM söker en projektledare (Programme Manager) till Luleå

Vi söker nu en självständig och driven projektledare som ska ingå i programledningen. I rollen blir du ansvarig för planering och genomförande av aktiviteter inom programmet. Du kommer att ta del av det…

2018-01-10

God jul och gott nytt år

önskar vi er alla från programkontoret!

2017-12-19

Innovationsidétävlingen 2018

SIP STRIM och EIT Raw Materials NCLC ordnar tillsammans en innovationsidétävling som är öppen för alla. De två bästa idéerna kan belönas med 600 000 kr vardera för att förverkliga idén. Läs mer om eventet…

2017-12-06