Hybrit och färdplan för biologisk mångfald prisas vid Swedish Mining Innovation Award 2021

2021-11-18

Bild: Jan Moström, VD LKAB tar emot Swedish Mining Innovation Award 2021. Foto: Axel Öberg.

Vinnaren av Swedish Mining Innovation Award 2021 är Hybrit för världens första vätgasreducerade järnsvamp. Priset som belönar något som är av stor betydelse för gruv- och innovationssverige delades ut tidigare idag av det nationella strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation på branschorganisationen Svemins höstmöte på Nalen i Stockholm.

De övriga två finalisterna som gjorde upp om titeln var Retenua AB för deras robusta lösning emitrace® som ökar säkerheten runt autonoma fordon under jord, samt gruvbranschens färdplan för biologisk mångfald, Mining with Nature.

Vinnaren Hybrit, som är ett samverkansprojekt mellan LKAB, Vattenfall och SSAB har under sommaren presenterat världens första vätgasreducerade järnsvamp. Målet är koldioxidfri stålproduktion, ända från gruva till färdigt stål, och den vätgasreducerade järnsvampen är avgörande för att skapa en helt fossilfriprocess. Det här är en del av en lösning på ett problem som är i global fokus, industrins påverkan på klimatet.

Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation tillika juryns ordförande är glad och imponerad av årets finalister som visar både bredden och höjden på svensk gruvinnovation.
– Hybrit är ett projekt som får ett globalt avtryck och Sverige som gruvnation ska vara stolta över det sätt man tar taktpinnen, springer först och leder teknikutvecklingen som är en nödvändighet för ett hållbart samhälle. Projektet visar på den kraft som samverkan mellan aktörer ger.

Jan Moström, VD LKAB tog emot priset för Hybrit-konsortiets vägnar och han ville rikta ett stort tack till framförallt de duktiga människorna i Hybrit Luleå som gjort det möjligt.
– De personer som borde ta emot det här priset är egentligen de duktiga forskarna som har löst många av de problem som har uppstått, och vi ser framför oss att i en nära framtid ska vi börja konvertera järnframställningen. Så tack!

Under prisutdelningen avslöjade juryn att de beslutat att dela ut ett inspirationspris till gruvbranschens färdplan för biologisk mångfald. Den branschgemensamma färdplanen är en innovation i sig då den är den första i sitt slag, och även om det finns andra färdplaner för klimatfri konkurrenskraft inom vitt skilda branscher fanns inget liknande initiativ i fråga om biologisk mångfald. Färdplanen går under namnet Mining with nature och arbetet med att ta fram den har letts av branschorganisationen Svemin.

Linda Bjurholt, Miljöchef LKAB och styrgruppens ordförande tog emot priset.
– En av tankarna med att ta fram den här färdplanen är att kunna inspirera andra. Vi har inte kommit lika långt i planeringen när det gäller att motverka hotet mot biologisk mångfald som när det gäller klimatet, men jag hoppas att om 5-10 år har vi ett liknande Hybrit-initiativ även på biologisk mångfald-sidan.

Juryn har bestått av ordförande Jenny Greberg, programdirektör Swedish Mining Innovation, Lennart Evrell, styrelseledamot SCA, SSAB, Svenskt Näringsliv, ICA och Epiroc, Maria Sunér, VD Svemin och Cecilia Sjöberg, avdelningschef Industriell utveckling, Vinnova.

Juryns motiveringar
Vinnaren Hybrit
Det här är en banbrytande lösning på ett problem som är i global fokus, industrins påverkan på klimatet. Genom enastående samverkan och ett unikt helhetsgrepp har man med denna innovation tagit ledarskap i den industriella transformationen, inte bara i Sverige men även internationellt. Vinnaren av Swedish Mining Innovation Award 2021 är Hybrit med ägarna LKAB, Vattenfall och SSAB för världens första vätgasreducerade järnsvamp, en avgörande milstolpe för att skapa en helt fossilfri värdekedja från gruva till stål.

Inspirationspriset till Mining with Nature
Genom att belysa en global utmaning och kraftsamla branschen runt en gemensam fråga som är kritisk för en framtida hållbar planet visar man på ett föredömligt och inspirerande sätt hur basindustri kan och måste jobba på bred front för att minimera sina avtryck. Projektet är unikt och är världens första i sitt slag. Årets inspirationspris går till Mining with Nature – Gruvbranschens färdplan för biologisk mångfald.

Jan Moström, VD LKAB tar emot Swedish Mining Innovation Award 2021. Foto: Axel Öberg. 

Linda Bjurholt, Miljöchef LKAB och styrgruppens ordförande tar emot Inspirationspriset. Foto: Axel Öberg.

Finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2021

 

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Vem tar hem Swedish Mining Innovation Award 2021?

Hör när finalisterna berättar om innovationerna. Läs mer Swedish Mining Innovation Award 2021

2021-11-17

Hybrit är finalist i Swedish Mining Innovation Award 2021

Hybrit är en av finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2021 för världens första vätgasreducerade järnsvamp. Vi fick några ord med Lars Ydreskog från LKAB som är styrelseledamot i Hybrit. Grattis, Hybrit är…

2021-11-15

Färdplan som finalist i Swedish Mining Innovation Award 2021

Gruvbranschens färdplan för biologisk mångfald, Mining with nature är en av finalisterna i Swedish Mining Innovation Award 2021. En lite annorlunda finalist gentemot övriga mer tekniska innovationer men ett väldigt inspirerande initiativ där…

2021-11-15