Näringsministrar i rundabordssamtal om rättvis och hållbar råvaruförsörjning

2019-11-07

Med den gröna omställningen sker en snabbt ökande efterfrågan av metaller och mineral. Det ger stor möjlighet till social och miljömässigt hållbar tillväxt, men med det ökade behovet måste också hänsyn till miljö och arbetsmiljö runt om i världen tas. Konsumenter och företag ska kunna välja produkter där metaller och mineral har brutits på ett rättvist och hållbart sätt.

Under tisdagen bjöd Näringsminister Ibrahim Baylan tillsammans med Finlands motsvarighet Katri Kulmuni in till runda bordssamtal kring hållbar råvaruförsörjning och långa hållbara värdekedjor. SIP STRIMs Programdirektör Jenny Greberg var inbjuden tillsammans med representanter från Svemin, Northvolt, SEI, Scania och från de finska bolagen Finnish Mineral Group, Keliber och Terrafame.

Under mötet lyfte Jenny Greberg behovet av stora satsningar på innovation, vilket fick stort stöd av övriga representanter som bekräftade att det är avgörande för att nå de högt ställda målen. Svemins Miljöansvariga Lars-Åke Lindahl presenterade om det av SIP STRIM finansierade projektet Spårbara metaller för en hållbar framtid. Spårbarhet är en förutsättning för certifiering och är ett viktigt steg på vägen mot att konsumenter ska kunna göra medvetna val.

Länk till debattartikel i Aftonbladet

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Så var hösten här!

Det är så mycket spännande som pågår, både inom gruvindustrin såväl som på programkontoret! Det allra färskaste i vårt minne är förra veckans Top Managementmöte där Näringsminister Ibrahim Baylan tydligt uttryckte hur glädjande…

2019-10-30

Näringsminister Ibrahim Baylan

Näringsminister Ibrahim Baylan om vikten av metaller och mineral i den gröna omställningen

Under dagen har gruvindustrins årliga Top Management-möte hållits på IVA i Stockholm. Med på mötet fanns Näringsminister Ibrahim Baylan för att tillsammans med ledande personer från branschen diskutera aktuella frågor kring framtidens gruvindustri….

2019-10-16

Näringsminister Ibrahim Baylan i samtal om svensk gruvinnovation och stärkt konkurrenskraft

Imorgon deltar näringsminister Ibrahim Baylan vid Gruvindustrins Top Management-möte på IVA i Stockholm för att tillsammans med ledande personer från gruvklustret diskutera aktuella frågor kring framtidens gruvindustri. Top Management-mötet är ett årligt arrangemang…

2019-10-14