Här är Sveriges bästa idéer för en hållbar gruva

2022-06-22

I samband med Euromine Expo hölls finalen av Swedish Mining Innovations innovationsidétävling  där 8 inbjudna företag tävlade om totalt 1 200 000 kr och titeln Sveriges bästa innovationsidé 2022. Den 22 juni presenteras vinnarna Flasheye och Radchat som kommer att kunna använda prispengarna till att förverkliga sina idéer. Den årliga tävlingen arrangeras av det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation.

Startups tänker nytt för framtidens hållbara gruva

Juryn valde att utse två vinnare i årets tävling. Radchat och Flasheye är båda startups med unga, innovativa grundare. Båda idéerna handlar om hur teknik kan göra gruvor än säkrare för människor att arbeta i.

Flasheye använder 3D-teknik för att upptäcka och förhindra felhändelser och olyckor.

– Det här är en bekräftelse på att vi gör rätt sak i rätt tid. Medlen gör att vi kan prioritera utveckling av IP och produktifiering. Vi har höga ambitioner och ser på detta globalt från start, säger Ida Rehnström, COO Flasheye.

Radchat kan med hjälp av radar och sensorteknik göra att olyckor mellan exempelvis fordon och människor kan undvikas och att automatiserade fordon förblir tillförlitliga även i utrymmen med dålig sikt.

– Det känns så roligt att bli utnämnd som en av årets vinnare bland alla dessa drivna företag. På Radchat är vi superglada och stolta över att få ta emot priset. Nu ser vi fram emot att kunna ta nästa steg tillsammans med industripartners, säger Lukas Crisp VD och medgrundare Radchat.

1 200 000 kr till utveckling

Vinnarna får 600 000 kr vardera att använda för att utveckla sina idéer. Samtliga som deltog i tävlingen kommer att få hjälp från Swedish Mining Innovation med att hitta vägar att ta sin idé vidare, exempelvis genom programmets öppna utlysning eller direkt med ett industribolag.

Matz Sandström, Swedish Mining innovation tillika juryns ordförande är imponerad över tävlingsbidragens variation och höjd.

– Idéerna som presenterats är framsynta och möter några av de behov och utmaningar som vårt globala samhälle står inför när det kommer till en hållbar försörjning av råmaterial, avslutar Matz. 

FAKTA

Tävlingen arrangeras årligen av Swedish Mining Innovation, det nationella strategiska innovationsprogrammet för den gruv- och metallutvinnande industrin som är en del av Vinnovas, Formas och Energimyndighetens satsning på strategiska innovationsområden.

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Stakeholder Days with North and Baltic Sea innovation Hubs

For the first time, EIT RawMaterials Innovation Hubs North and Baltic Sea are gathering all stakeholders in the two innovation hubs for joint Stakeholder Days. This is a unique opportunity for all stakeholders…

2022-06-20

Samverkan i fokus på årets innovationskonferens

Intresset var rekordhögt när konferensen Swedish Mining Research and Innovation Day nyligen gick av stapeln i fysisk form för första gången sedan pandemin. 150 anmälda deltagare från hela Sverige intog Luleå för panelsamtal,…

2022-06-03

De här har gått vidare i Swedish Mining Innovations Innovationsidétävling!

Juryn gjort sin bedömning och nu står det klart vilka åtta idéer som har gått vidare i årets innovationsidétävling. Dessa kommer att presenteras inför expertjury och publik på Euro Mine Expo i Skellefteå…

2022-06-02