Att säga ”Vi kommer från Sverige” öppnade många dörrar

2019-10-10

Att svensk gruvteknik är världsberömd för sin innovativa kraft det är någonting som står klart för det svenska gruvteknikföretaget Minalyze. De har nu slagit igenom på den internationella marknaden, men allt startade med ett mastersprojekt från Chalmers, en vinst i SIP STRIMs innovationsidétävling och orden – Vi kommer från Sverige.

Med sin revolutionerande teknik för att scanna och analysera borrkärnor med mobila enheter som kan stationeras i anslutning till provplatserna har Minalyze förändrat förutsättningarna för prospektering och provtagning. I slutet av 2018 flyttade Minalyze ledning till Perth i Australien vilket är en bidragande faktor till genombrottet, men kvar i Sverige finns produktion och utveckling.

– Vi ser att det finns en stor efterfrågan på den typ av teknik som vi tillhandahåller. Vi har bland annat tecknat ett treårskontrakt med Australiensiska Glencore som i och med det också har gjort om sina rutiner för kartering av borrkärnor, säger Annelie Lundström, vd Minalyze.

Minalyze startade som ett masterprojekt på Chalmers school of entrepreneurship, och år 2015 utsågs de till vinnare av SIP STRIMs årliga innovationsidétävling. Genom vinsten fick de möjlighet att testa och demonstrera tekniken i en relevant miljö för att sedan kunna ta den vidare ut på marknaden.

– Minalyze vann vår innovationstävling för att vår jury, som består av representanter från gruvindustrin, omedelbart såg en enorm potential i deras idé. Den här typen av mindre företag är otroligt viktiga för utveckling av ny teknik. De utgör ryggraden i det svenska innovationsekosystemet, säger Jenny Greberg, programchef på SIP STRIM.

Förutom framgångarna i Australien har Minalyze tagit sig in på den nordamerikanska marknaden och samt nyligen även Malaysia. Dessutom har Zinkgruvan i Sverige det senaste halvåret integrerat Minalyze-instrument i sin verksamhet.

– Vi ser att vi ligger helt rätt i tiden och kan utvecklas tillsammans med andra gruvteknikbolag och nu ser vi att det börjar ge resultat både i form av långsiktiga kontrakt och genom utveckling av nya projekt, säger Annelie Lundström.

Det svenska innovationssystemet har byggts upp under många år och gett Sverige en ledande roll som ett av världens mest innovativa länder. Som en del av innovationssystemet har Minalyze tagits emot med öppna armar.

– Vi blev överraskade över hur gott rykte svensk teknikutveckling har internationellt. När vi satt i våra första möten med bolag från andra delar av världen sa de rakt ut att de älskar svensk teknologi. De nämnde några av de riktigt stora bolagen som Sandvik och Epiroc och satte oss i samma kategori. Det har öppnat många dörrar för oss, säger Annelie Lundström.

 

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Hur ger gruvan värde även efter brytningen?

Under september ordnade LTU, Svemin och SIP STRIM ett seminarium på hur gruvområden ska kunna användas på ett nytt affärsmässigt sätt den dag gruvbrytningen upphör. Dagen som bjöd på många intressanta föreläsningar och…

2019-10-01

Debattartikel i Di: Så framtidssäkrar vi gruv- och stålnationen Sverige

Debattartikel av Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna, Maria Sunér Fleming, vd Svemin och Bo-Erik Pers, vd Jernkontoret. Läs artikeln hos Di

2019-09-26

lansering kompetensfärdplan sip strim

Kraftfullt åtgärdspaket ska framtidssäkra gruv- och stålnationen Sverige

   

2019-09-26