AI in Mining: Gruvsektorns automationsresa

2025-04-25

AI in Mining utforskar vilken roll AI och automation har spelat för gruvindustrins utveckling. Årets tema fokuserar på teknikutvecklingens tidslinje, där vi ser tillbaka på de senaste 10–15 årens framsteg inom digitalisering och automation. Genom presentationer av forsknings- och innovationsprojekt – många finansierade av de strategiska innovationsprogrammen – lyfter vi viktiga milstolpar och lärdomar från utvecklingen.

Eventet samlar företagsledare och teknikexperter inom gruv- och metallindustrin, forskare och innovatörer inom AI, digitalisering och automation, internationella och nationella aktörer inom industrisamarbeten samt startups och SME:er med fokus på gruvteknik. En av dagens talare är Emelie Fågelstedt, digital strateg och kommunikationskonsult på Fågelstedt Kommunikation AB.


Foto: Emelie Fågelstedt

Emelie, du kommer att runda av vår dag på AI in Mining med ett föredrag om AI bortom gruvan. Vad kommer du att ta med oss ut i – och varför tycker du det är viktigt?

Alla branscher kan lära av varandra, särskilt i en tid av snabb teknologisk utveckling. Gruvindustrin är inte separerad från omvärlden. Jag vill sätta den utveckling som sker nu i en större kontext och prata om hur AI förändrar hur vi arbetar, samarbetar och bygger framtidens organisationer och samhällen. Det är avgörande att vi utvecklar AI med ett människocentrerat perspektiv, där tekniken stärker människor snarare än ersätter dem. Genom att förstå varje individs möjligheter och utmaningar kan vi få viktiga perspektiv på hur AI kan få oss att både prestera och må bättre. Jag tror även att smarta värdedrivna, AI-tillämpningar kan öppna upp för att fler, kanske redan från ung ålder, ser industrin som en attraktiv framtidsbransch.

Du har följt digitaliseringens påverkan på arbetsliv och samhälle under många år. Hur ser du att AI förändrar våra arbetsroller just nu – och vad bör vi vara särskilt uppmärksamma på?

Digitaliseringen har redan förändrat våra arbetssätt; från distansarbete och globalisering till en större strävan efter balans mellan jobb och fritid. Med AI kan vi frigöra oss från manuella och tidskrävande uppgifter och istället fokusera mer på det som skapar värde. Men det finns fortfarande stora skillnader kring hur och om människor faktiskt använder AI i sin arbetsvardag. Just nu får vissa ett rejält försprång på arbetsmarknaden, medan andra känner osäkerhet och rädsla inför utvecklingen. En stor utmaning är att bredda AI-kunskapen i hela samhället och inkludera fler i samtalen om hur tekniken påverkar våra arbetsliv. AI kan ge oss kortare arbetsdagar och mer meningsfullt arbete, samt mer lönsamma bolag. Samtidigt finns en risk för ökad arbetslöshet och utanförskap, samt konkurser bland de bolag som inte hänger med. Därför är det viktigt att vi är delaktiga i dialogen och verkar för ett hållbart arbetsliv där AI stödjer oss, inte stjälper oss.

I dina tidigare föreläsningar lyfter du vikten av ett människocentrerat perspektiv på AI. Hur kan det perspektivet ta plats även i tekniktunga branscher som gruvindustrin?

Jag tror att gruvindustrin, liksom andra sektorer, har allt att vinna på att sätta människan i centrum i AI-strategier. Det handlar om att förstå hur tekniken kan stödja de som faktiskt använder den, både på arbetsplatsen och i samhället. Ett människocentrerat perspektiv innebär att varje medarbetare ses som en viktig del av transformationen, och att AI-lösningar utformas för att förenkla vardagen, stärka säkerheten och göra arbetet mer meningsfullt. Genom att involvera användarna tidigt och lyssna på deras behov skapas både effektivare lösningar och en mer hållbar organisationskultur.

Vad tror du gruvbranschen kan inspireras av från andra sektorer när det gäller AI och digital transformation?

AI är tekniktungt, men kan också kraftfullt bidra till innovation, trivsel och hållbarhet. Gruvindustrin kan inspireras av sektorer som sjukvård och utbildning, där man varit snabba med att kombinera teknik och mänskliga behov. Genom att utveckla användarvänliga gränssnitt, satsa på kontinuerlig kompetensutveckling och sätta tydliga etiska riktlinjer skapas ett långsiktigt värde genom att sätta människan i centrum. Man bör även våga inspireras av startup-scenen där experimenterande med nya tillämpningar av AI är en viktig del för att hitta de mest kraftfulla användningsområdena för tekniken.

Och om vi vänder på det – finns det något du tycker att andra branscher skulle kunna lära sig från hur industrin arbetar med AI?

Industrin kan ge viktig inspiration kring hur AI implementeras med fokus på säkerhet, särskilt i fysiska miljöer där människor och autonoma fordon samverkar. Den noggrannhet som krävs för att tekniken ska fungera säkert i gruvan kan ge lärdomar kring hur autonom teknik kan användas också i andra miljöer, till exempel i det offentliga rummet. Eftersom AI, i den form vi talar om tekniken idag, fortfarande är relativt ny, finns det mycket att vinna på att skapa gränsöverskridande nätverk mellan branscher där erfarenheter, forskningsresultat och exempel på faktiska tillämpningar kan delas.

Slutligen – om vi blickar framåt, vad ser du som den mest spännande möjligheten med AI under de kommande åren?

AI har potential att skapa ett mer mänskligt arbetsliv. Det kan frigöra tid för kreativitet, innovation och relationer – sådant som definierar oss som människor. AI kan också hjälpa oss att fatta bättre beslut baserade på realtidsdata, och erbjuda individanpassat lärande genom personliga digitala coacher. Samtidigt måste vi vara vaksamma på vem som driver utvecklingen och vilka agendor som styr. Ju fler röster som hörs i AI-debatten, desto bättre. Om vi tar de etiska och sociala frågorna på allvar från början kan AI bli en kraft som hjälper både människor och organisationer att utvecklas på ett hållbart sätt.

Lotta Sartz, Senior Project Manager, hälsar er varmt välkomna till 2025 års upplaga av AI in Mining, på temat: Automatiseringsresan för gruvsektorn. Hoppas vi ses!


Lotta Sartz

📆6 maj 2025, kl. 09:00-14:00 (på plats i Örebro eller delta online)

Till anmälan

FacebookTwitterLinkedInEmail

Fler nyheter

Metaller och mineral – i samhällets tjänst

23 mars 2025 Krönika av Lotta Sartz Att din mobiltelefon innehåller metaller känner du säkert redan till. Men vet du var metallen kommer ifrån? I vårt moderna liv är vi beroende av metaller…

2025-03-27

Internationaliseringsbidraget har öppnat för ansökningar!

Swedish Mining Innovations internationaliseringsbidrag är nu öppet! Målet är att lägga grunden för att öka det internationella samarbetet med tonvikt på forskningsorganisationer. De grundläggande villkoren är: Berättigade till finansiering: universitet, högskolor och forskningsinstitut…

2025-03-17

Färdplan för att stärka Europas värdekedjor för mineraler och metaller

Den 18 februari 2025 stod Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) värd för ett seminarium med titeln ”Hur kan det svenska gruvklustret stärka Europas försörjning av metaller och mineraler?”. Seminariet baserades på IVAs flaggskeppsprojekt Roadmap for…

2025-02-27